Debitant od kojeg se puno očekuje

  1217

  Lupe Fiasco

  Food & Liquor

  Datum izdanja: 28.09.2006.

  Izdavač: Atlantic / Dancing Bear

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Real feat. Sarah Green
  3. Just Might Be OK feat. Gemini
  4. Kick, Push
  5. I Gotcha
  6. The Instrumental feat. Jonah Matranga
  7. He Say She Say feat. Gemini and Sarah Green
  8. Sunshine
  9. Daydreamin’ feat. Jill Scott
  10. The Cool
  11. Hurt Me Soul
  12. Pressure feat. Jay Z
  13. American Terrorist feat. Matthew Santos
  14. The Emperor’s Soundtrack
  15. Kick, Push II
  16. Outro

  Za ime Lupe Fiasco sam prvi put čula nakon preslušavanja posljednjeg albuma Kanye Westa, gdje je Lupe gost u pjesmi “Touch The Sky”. Tada me nije previše impresionirao i to isto sam očekivala i od njegovog albuma prvijenca “Food & Liquor“. Ali drago mi je što mogu reći da sam pogriješila.

  Pravim imenom Wasalu Muhammad Jaco, Lupe Fiasco isprva je bio član grupe Da Pak, koja je potpisala za Epic. Kasnije prelazi u solo vode, potpisuje za Arista Records, a to ga dovodi do izdanja prvog promo singla “Pop Pop”, te nekoliko suradnji s manje poznatim kolegama glazbenicima.

  Lupe je impresionirao i Jay Z-a, te mu je on ponudio da potpiše za Def Jam Records, ali kako je Lupe u tom razdoblju već počeo raditi pod okriljem Atlantic Recordsa, Jay je inzistirao na tome da surađuje na stvaranju Lupeovog debi albuma. I tu počinje cijela priča.

  Prvi singl skinut s albuma je “Kick, Push“, u kojoj Lupe otkriva svoju ljubav prema skejtanju. Pjesma govori o klincu koji po cijele dane visi na skejtu i vježba razne trikove. Kasnije okuplja svoju skejtersku ekipu kojima je cilj ‘kick, push and coast’.

  Muziku podržava

  U pjesmi “The Instrumental” gost je Jonah Matranga, a producirao ju je Mike Shinoda. Nije ni čudno zašto onda djeluje kao nekakva mješavina Linkin Parka i Fort Minora, s izuzetkom deračine koja bi je ‘krasila’ da je napravljena za Linkin Park.

  I Lupe je za svoj album iskoristio provjereni recept: obrada starog klasika ukrašena hip-hop beatom. Upravo takva je “Daydreamin’“, za koju je iskorišten sample pjesme “Daydream” iz 1968.godine. Ova kombinacija zvuči jako dobro, i vjerojatno je zbog toga pjesma iskorištena kao drugi singl s albuma.

  U stvaranju albuma su sudjelovali poznati producenti i glazbenici, kao što je već spomenuti Mike Shinoda, zatim The Neptunes, Kanye West, Needlz, te naravno i Jay-Z, kao izvršni producent, i također gost u pjesmi “Pressure“.

  Drago mi je što napokon mogu za neki hip-hop album reći kako nije komercijalan, nema raznog preseravanja, bahatosti, one klasične gangsterske rap tematike, koja nas je u zadnjih par godina stalno opsjedala. A upravo takav je “Food & Liquor”.

  Konačno kvalitetan hip-hop album, a tek je album prvijenac ovoga 24-godišnjaka. Od njega možemo još puno očekivati.

  Muziku podržava