Možda premalo zvijeri u pjesmama

    842

    Ewian

    We Need Monsters

    Datum izdanja: 06.11.2015.

    Izdavač: Timezone Records

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Ticket From Kingdom Come
    2. Beautiful Lie
    3. Star
    4. Song For The Psychonauts
    5. Sweet Swan
    6. Monster
    7. Quiet Like In Heaven
    8. Some Day
    9. Fragile Ghost
    10. Love

    Nakon izvrsnog “Good Old Underground“, Ewian su nam samo godinu dana kasnije ponudili i svoj novi album imena “We Need Monsters“. Možda je album došao ipak malo prerano…

    “Good Old Underground” je odlično izbalansirao ono u čemu su Muse i Radiohead najbolji, dok je “We Need Monsters” nastavak na tu priču. Nastavak ipak poprilično zaostaje za prvijencem jer ovdje su ipak posložene znatno slabije pjesme koje tek po žanrovskim odrednicama nalikuju na svoje prethodnice.Pjesmama je podaren novi dašak eksperimentalnosti, ponajprije u vidu sanjivosti zvuka i nešto laganijim momentima koji često znaju biti razbijeni frenetičnim refrenima, kao što se to na primjer događa u skladbi “Beautiful Lie“. Takva igra toplo-hladno tijekom albuma zna iznenaditi u oba pravca, ugodno i neugodno.Jedna stvar koja me najviše zasmetala na albumu jest pjesma “Star” koja je kopija svega što im je na prvom albumu bilo sveto. Pjesma jest komercijalna i jedan od hitova albuma, ali na njoj se uopće ne skrivaju potkrasti rani Radiohead i rani Muse, odnosno sami sebe iz singlica s prvog albuma, što je u neku ruku i očekivano jer u ovakvom zvuku su Ewian ipak moćni i sposobni se probiti u radijski eter.

    Ono gdje su neusporedivo lošiji u odnosu na “Good Old Underground” su laganije pjesme. Tako na primjer “Monster” djeluje prenapuhano i dosadno jer je maksimalno usporena, a opet se tražilo da bude na neki način ‘veća od života’ i time smo dobili jedan paradoks zbog čega je ovu pjesmu lakše zaobići nego ju ponovno slušati, a sličan dojam se dobiva i u još ponekoj stvari s albuma, posebno u drugom dijelu albuma.

    Muziku podržava

    I dok su na prošlom albumu pjesme djelovale svježe i zanimljivo, danas u reprizama ipak osjetimo mali zamor materijala, odnosno manjak novih ideja kojima bi se izmijenila već utabana špranca pisanja pjesama. I same pjesme su nešto slabije, pa nema nikakvog pretjeranog naboja u slušanju novog izdanja “We Need Monsters”.

    Dok prvi dio albuma djeluje reprizno, druga polovica je previše uspavljujuća i zbog te atmosfere bi mogla biti pretežak teret za album.

    Bilo kako bilo, Ewianu je ovo tek drugi album i jasno je da se bend još uvijek traži. Znamo da mogu, znamo da znaju, pa ćemo album “We Need Monsters” uzeti kao nešto što se jednostavmo moralo dogoditi u njihovom razvoju.

    Muziku podržava