Ewian: Album alternativne utopije

  307

  Ewian

  Of Those Who Drown to Live

  Datum izdanja: 08.06.2018.

  Izdavač: timezone

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Drown to Live
  2. Beautiful Lie – The Salvation
  3. The Final Breath
  4. The Sweet Ones the Evil Ones
  5. Into the Unknown
  6. Interludium
  7. Paradise Lost
  8. VAST feat. PLIKE
  9. Box of Pandora
  10. Inception
  11. Life Uncut
  12. See You in Heaven

  Ewian Christensen došao je do četvrtog albuma, “Of Those Who Drown to Live“, koji je objavljen početkom lipnja. Ako ste do sada pratili njegov rad, jasno ćete i na ovom albumu čuti karakterističan zvuk, iako je ovaj put sve mirnije, spokojnije, atmosferičnije…

  Ranije radove najlakše bi se opisalo kao neka kombinacija ranog Radioheada i ranog Musea s ponekim izletom u nepoznato, od čega su najčešće bombastičnije pjesme bile one po kojima smo najviše pamtili izdanja. Na novom albumu nailazimo na veliki preokret i ovdje atmosferičnost daje neku posebnu magiju koja odiše gotovo cijelim albumom.

  Muziku podržava

  U prilog tome svakako idu i nešto tamniji tekstovi u kojima se često propitkuju mnoga stanja u kojima se Ewian vjerojatno nalazio u posljednje vrijeme što naslućuje i sam naslov albuma. U vokalnoj interpretaciji i dalje će se nalaziti mnoge usporedbe s frontmenima gore nabrojanih bendova, ali Ewian je svakako i u tom pogledu poprilično napredovao od starta svoje karijere. Sad djeluje raznovrsnije i uvjerljivije, posebno u tim emotivnijim laganim pjesmama iz kojih treba izvući emociju.

  Zanimljivost ovog albuma jest da će svaka pjesma imati i pripadajući spot, a navodno su neki spotovi snimani i u Hrvatskoj. Ako se ne varam, za upotpunjenje tog projekta nedostaje još malo (u lipnju su nedostajala još samo dva spota), pa uskoro može uslijediti i video verzija albuma.

  Uvodna “Drown to Live” kreće minimalistički, pa se potom instrumentalna podloga podebljava, a upravo je tako nekakva i atmosfera, odnosno tema koju nam Ewian želi objasniti. Ljudi se često bave nebitnim stvarima, pa tako izgore, a tek tada pronađu smisao zbog čega žive. Iako malo teža tema, fino je pretočena kroz melodičnu stvar koju svakako treba iznova slušati, a za kraj pjesme je snimljena kiša što znači da se svi prije ili kasnije ‘utopimo’.

  Sljedeća “Beautiful Lie the Salvation” je sanjivo eksperimentalna i tu se približava radovima Sigur Rósa, dok je “The Final Breath” jedna od pjesama koja najviše vuče na ranije radove, posebno u melodiji koja zamjenjuje refren. Kako album odmiče, tako se glazbene teme šire i album dobiva znatno zanimljivije tonove, a nekako sve kulminira mračnom “VAST” koja nalikuje na Depeche Mode… Onaj dobar iz ’80-ih.

  Ako sad Ewian i zaključi svoju karijeru pod ovim imenom, slobodno može zadovoljno trljati ruke jer je za sobom ostavio dobre albume. Možda jedino manjak inspiracije i kopiranje istih utjecaja na drugom albumu jest minus u dosadašnjoj karijeri, dok je sve ostalo za pohvale jer stalno gura prema naprijed, a opet u neku ruku ima taj karakterističan sound kojeg je lako prepoznati.

  “Of Those Who Drown to Live” je mračan album koji ipak zavodi svojom atmosferičnošću u kojoj su vješto posloženi mnogi elementi ljudskog duha. Album nije za svakog, vjerojatno će nekima upravo to biti i glavni minus albuma, ali onaj tko se prepusti Ewianu, ponovno neće pogriješiti.

  Muziku podržava