Ewian: Album koji prolazi u hipu

  330

  Ewian

  Heart Crash Boom Bang

  Datum izdanja: 03.03.2017.

  Izdavač: Ewian

  Žanr: Alternativni rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Radioactive Star
  2. Visions
  3. Sorry
  4. The Crash the Resurrection
  5. Ghost
  6. Love Love Hate Hate
  7. Metamorphosis
  8. Placebo
  9. The End
  10. Nothing compares to you

  Budimo realni, ljudi vrlo teško izlaze iz komforne zone i teško mijenjaju svoje rutine. Najbolji dokaz za to je bio i Ewian koji je na drugom albumu kopirao prvi i iznimno malo tog promijenio. Treći album je potpuna suprotnost.

  Istina, i dalje se lako može prepoznati zvuk Ewiana jer ima te neke karakteristične melodije koje često koristi, ali svoju slatkastu buku ovaj put je prebacio u gotovo klasične pop vode zbog čega su pjesme dobile na pitkosti i hitoidnosti, kao da je mrak zamijenila svjetlost, odnosno da je nakon mračne noći prokljuvilo sunce.

  Kad sam vidio naslovnicu i ime albuma “Heart Crash Boom Bang”, pomislio sam da se možda nije previše odmakao od dosadašnje priče gdje su Muse i rani Radiohead imali najviše utjecaja. Istina, ima ih i sada, ali ovaj put kroz jedan moderan i bombastični indie pop-rock zvuk koji se može pronaći i u The Killersima, Placebu, Coldplayu, Keanu, ali i nekim drugim, manje poznatim bendovima.

  Muziku podržava

  S uvodnom “Radioactive star” Ewian jasno daje do znanja da želi promjene, a da pri tome ostane karakteristično svoj. Ova stvar je svojevrsni sljedbenik singlova s prošlih ploča, nedefinirane glazbene podloge s grubim, a pomalo sanjivim vokalima, o temi o kojima je već pričao na prošlim albumima. Promjene se mogu čuti, ali…

  Već s drugom “Visions” dobivamo jednu sasvim novu sliku, pjesmu vođenu klavirskim dionicama gdje gitarski rif uletava po potrebi. Onako na prvu, rekao bih da bi ovu pjesmu lakoćom mogli zavoljeti fanovi glazbe Keane nakon njihovog prvijenca.

  “Sorry” zvuči kao kad bi Coldplay pokušao izvesti mračniju verziju “Starlight” grupe Muse, “The Crash The Resurrection” s falsetiranim pjevanjem i melodijom udara na prvu, a najzaigranije zvuči “Love Love Hate Hate” koja zvuči kao neka rockabilly stvar odsvirana s vrlo distorziranim gitarama.

  Vjerujem da se svaki autor, prije ili kasnije, našao u problemu što i kako dalje. Neki često u takvim situacijama totalno potonu, a Ewian se vratio s vrlo zanimljivim idejama u kojima se jasno vidi negov prijašnji rad, ali dignut na jednu drugu i drugačiju razinu. S pregrštom veselih tonova, album prolazi u hipu i vjerujem da će ga mnogi preslušati par puta u komadu.

  “Heart Crash Boom Bang” je trebao biti drugi album, a ne “We Need Monsters”, jer odličan prvijenac “Good Old Underground” jednostavno je iziskivao veći odmak od onog što se pružilo na drugom albumu. Na svu sreću, nakon jednog slabijeg albuma, dobili smo ponovno nešto u čemu se može uživati.

  Muziku podržava