Metalcore iz Švicarske

    1156

    Cataract

    Kingdom

    Datum izdanja: 03.07.2006.

    Izdavač: Candlelight / Trolik

    Žanr: Metal

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Kingdom’s Rise
    2. War Of Cultures
    3. On This Graveyard
    4. Denial Of Life
    5. Tongues Spitting Hate
    6. March With Your Battleforce
    7. Sacrificed For The Wealth
    8. Definition Of The Scared
    9. Legions At The Gates
    10. Unforgotten
    11. For Their Sins

    Iako su u originalu, 1998. okupli kako bi svirali hard core, ovi energični Švicarci brzo su usvojili žešći, metaliziraniji zvuk, pronalazeći svoj istinski izričaj u metalcoreu kakav sviraju Heaven Shall Burn, Hatebreed, Bleeding Through… Nakon nekoliko demo snimki i objavljivanja pjesama na raznoraznim kompilacijama Cataract izadaje svoj debi album “Golem” za Ferret Records 2000. godine.

    Nakon prve turneje po americi s Poison The Well i Nora, 2003. izdaju svoj drugi album “The Great Days Of Vengeance” za njemačku izdavačku kuću LifeForce Recordings. Za treći album, opet mijenjaju izdavača, te se tako sele na američki MetalBlade Records gdje izdaju “With Triumph Comes Loss” i posljednji “Kingdom“.

    Ostanak kod iste izdavačke kuće isplatio se Švicarcima, pa tako ovaj album zvuči prilično zrelo, konzistentno i srčano. Zvuk im je i dalje kao hard core verzija Pantere ili Slayera, ali je taj zvuk toliko ukomponiran u njihovu glazbu, kad bi prestali tako zvučat prestali bi zvučati kao Cataract.

    Premda se “Kingdom” konceptualno ne razlikuje puno od raniji albuma, ovoga puta su riffovi više pamtljiviji, vokali sigurnije i čvršće otpjevani, a stihovi oštriiji. Na pjesmama “War Of Cultures“, “Denial Of Life” i “March With Your Battleforce” svi su se ti faktori posložili kako treba, pa nije čudo da su to ponajbolje pjesme na albumu.

    Muziku podržava

    Metalcore je u posljednje vrijeme postao vrlo generička i formalna muzika u kojoj su počeli prevladavati klišeji. Ponekad se može dobiti osjećaj da članovi metalcore bendova razmišljaju: “Hm, sad ćemo tu započeti pjesmu fade inom, zatim ćemo ubaciti lijepi melodični dio, malo pokrast nešto od pokoje metal/hard core legende, a zatim na kraju fini mosh dio za onu true ekipu…”

    Iako Cataract na ovom albumu nije pretjerano inovativan, i premda se često drže ovoga kalupa (premda naravno, nije uvijek tako), ovaj materijal je prilično dobro isproduciran. Ima onaj lijepi moderan zvuk koji toliko pogoduje ovom glazbenom pravcu , a i pjesme su poprilično kvalitetne, tako da se može reći da su Cataract ostali na istom nivou od prije, ako i nisu gurnuli malo letvicu prema gore.

    Muziku podržava