Za ljepši san sluša se nova muzika iz Vukovara

  1035

  Das Rage

  Das Rage

  Datum izdanja: 06.06.2015.

  Izdavač: DIY

  Žanr: Elektronika, Indie Rock, Synthpop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Boye
  2. Another Man Done Gone
  3. Dok sanjam
  4. Eho
  5. Srce
  6. Gun Down
  7. Ljepši san
  8. Marlene
  9. MR.
  10. Hypersensitive

  Electro rock dvojac iz Vukovara, Das Rage je uspio u kratko vrijeme skrenuti pažnju na sebe, čak i van granica Hrvatske, budući da su nedavno svirali i u Njemačkoj na jednom festivalu.

  Ukratko, bend je nastao još 2012., ali su sredinom 2014., napravili velike rezove, ostali na dva člana Ana Bučko (vokal i synthovi) i Zoran Filko (gitara) te maksimalno zaokrenuli svoj zvuk na synth rock što su nam predstavili na svojem prvom dugosvirajućem materijalu koji je jednostavno dobio ime po samom bendu “Das Rage“.Već uvodnom “Boye“, Das Rage pokazuju kojim putem žele koračati na domaćoj sceni, to je jedan malo drugačiji pristup synthpopu i electro rocku, rekao bih najbliže riječkim Leifert, ali bi se svakako moglo naći usporedbe i s drugim elektro/synth bendovima, počevši od Lollobrigide, pa na dalje. Naravno ’80-e tu igraju značajnu ulogu, pa možda bi bilo najpreciznije reći od Denis & Denis, pa naovamo.Another Man Done Gone” je pomalo mračna i atmosferična te u prvi plan dolaze vokal i gitara. Problem s ovom pjesmom jest što je na engleskom, a prva je bila na hrvatskom, pa bi bilo dobro da se bend odluči kojim jezikom će pjevati. Ovako na prvu, pjesme odlično zvuče na materinjem jeziku, pa im preporučujem da se barem u ovom dijelu karijere ne zamaraju pjesmama na engleskom.

  Dok sanjam” je pjesma koja bi mogla zavladati hrvatskim radijskim eterom jer ima potrebnu dozu radiofoničnosti, a opet nije čista komercijalna pjesma kakve nam često idu na živce. Takvih pjesama ima još nekoliko, prvenstveno “Ljepši san“, dok se ostatak fino uklapa u zajedničku cjelinu naziva “Das Rage”.

  Muziku podržava

  Koračanjem electro/synth pop-rockom u startu daje jedan okvir u kojem slušatelj očekuje da će bend balansirati. U slučaju Das Ragea, te granice su vrlo fino pogođene jer ima tu svega, od sanjivog popa do žešćih i prodornijih elektronski potkovanih pjesama.

  S druge strane, vidimo mnoge bendove s dva člana kako zvuče kao punokrvni bendovi, a kod Das Ragea imamo jednak dojam. Istina, kod njih je sve mnogo manje pompozno, synth (matrice) vjerojatno odradi (pre)veliki dio posla, ali vokal i fino uklopljena gitara daju pravi štih zbog čega me baš zanima daljni razvoj ovog benda.

  “Das Rage” u svojih pola sata je pokazao da iz Vukovara dolazi bend koji bi mogao pomrsiti račune bendovima poput Lollobrigide, a ja se nadam da, kao i u svakom kompetitivnom društvu, ćemo dobiti još bolje materijale zbog jače konkurencije. Jedino tako naša scena može postati još moćnija, kada mladi izazivaju iskusnije…

  Muziku podržava
  Stisni