Svjetsko, a naše

  1235

  Sowas

  Golden Veil

  Datum izdanja: 04.11.2016.

  Izdavač: DIY

  Žanr: Alternative, Elektronika, Trip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Before
  2. Here
  3. Dressed in Black
  4. Disappeare in Light
  5. Like a Seed
  6. You Forgot to Close the Window on a Rainy Day
  7. Hypnotized

  Sowas je novo ime varaždinske glazbene scene s jačim glazbenim iskustvom, koje su do sada širem glazbenom obzoru uspjeli prikazati objavama dvaju singlova te vrhunski odrađenim nastupom na glavnoj pozornici Špancirfesta.

  Tada smo zabilježili da je riječ o bendu kojeg će biti potrebno staviti na popis za preslušavanje, a i oni su nam najavili skori izlazak svog albuma prvijenca.Lider Sowasa je Siniša Sović, s petnaestak godina glazbenog iskustva, a bend je osnovao s bratom Lukom. Posebnost benda, uz klasičnu postavu, su dva vokala, ženski Martine Friščić, i muški, Nevena Stipčića, te saksofon kojeg svira Oliver Potočnik. Nedavno su objavili svoj album prvijenac “Golden Veil“.Album počinje melankoličnom “Before“, jednom od spomenutih objavljenih singlova. Temelji se na suigri kristalnog vokala Domagoja Ivankovića i polaganog prizemljujućeg ritma bubnjeva, a upotpunjuje ih provodni motiv gitare koji opliće osnovnu strukturu. Na tu se strukturu potom nadograđuje i suigra klavijatura i gitare poput plimnog vala, vodeći pjesmu njenom kraju. To je ujedno i jedina pjesma s Domagojevim vokalom.

  Najava albuma zapravo je počela singlom “Hypnotized” kojom dominira Martinin snažan vokal koji djeluje iznimno profesionalno te kao kombinacija glasa Arethe Franklin i Andreye Triane. Pjesma u dijelu refrena sadrži i naziv albuma. Pjesma je građena na dva ritma, elektroničkom i onom bubnjeva, koji teku paralelno da bi se na vrhuncu pjesme malo izmakli jedan drugom i potom nas opet vratili u fazu hipnotičkog ponavljanja iz kojeg nema bijega do kraja pjesme.

  Muziku podržava

  Još jedna s Martininim vokalom je “Dressed in Black“. Kompozicija joj je iznimno složena, započinje zvukovima u synthpop maniri, potom pjevanjem prelazi u ska dionicu, potpuno se primiruje u chilloutu da bi potom eksplodirala u electropunk. Unatoč tome pjesma je ekstravagantan cjelovit izričaj. “You forgot to close the window on a rainy day” je jedina instrumentalna. Chillout je građen od ritma činela koje oponašaju kapanje kiše i elektroničkog ritma koji sugerira otkucaje srca, dugih klavijaturnih tonova te sampla automatske sekretarice nedostupne osobe što pojačava tjeskobno ozračje pjesme.

  Here” je pjesma postepenosti, počinje lagano, jednostavnim ritmom, melodijom i pjevanjem Stipčića da bi se protokom vremena obogatila pridruživanjem instrumenata i semplova, složenijim i višim pjevačkim dionicama te ubrzanijim drugim dijelom. Mladenački, spontan, r&b-ovski obojan Nevenov glas ostvario se u ovoj pjesmi u punoj raskoši. Brza i s dominantnim gitarama i bubnjevima je “Like a Seed”, kao takva ima potencijal electronic rock uspješnice. Njoj nasuprot je “Disappear in Light“, balada koja se temelji na suigri Nevenovog glasa i Oliverovog saksofona i stoga je intrigantna za slušanje. Za svaki slučaj pametno je smještena u središnji dio albuma.

  Ovaj album je potvrda odlične glazbe kojoj smo svjedočili uživo, a izrastao je na širokom rasponu utjecaja zahvaljujući brojnosti članova benda i činjenici da su na njemu kombinirali elektroniku i rock. Zamjetljivi su, na primjer, utjecaji Pink Floyda, NIN-a, The Prodigya, Massive Attacka, Riversidea, Anatheme, Bonoba. No, to im nikako nije slabija strana, budući se album može podičiti originalnim stilom. Bilo bi dobro da se na albumu našao i koji duet i koja pjesma više, ali sve ima svoje vrijeme i bit će zanimljivo pratiti rad ovog benda.

  Album “Golden Veil” donosi osvježenje našoj glazbenoj sceni prvo stoga što taj tip glazbe nema svoju nišu u nas, za razliku od ostatka svijeta. S druge strane, bez zadrške se mjeriti i sa sličnim albumima i izvođačima vani jer je uistinu kvalitetan. Drugim riječima, “Golden Veil” Sowasa je svjetski, a naš. Ovakav tip glazbe kod nas ima svoje slušatelje, a sad smo dobili i naš bend koji uistinu zaslužuje da ih se posluša i preko nosača zvuka i uživo.

  Muziku podržava