Zima je dobro prošla, veselimo se drugim godišnjim dobima

  1391

  Two Hundred Million Idiots

  I - Winter (Drawing Birds)

  Datum izdanja: 27.01.2017.

  Izdavač: DIY

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lost For Words
  2. Leaf
  3. Travel
  4. Charlie
  5. Silence
  6. Backflip
  7. Gold feat. Infidelix
  8. Bonus Track

  Sane je bio bend koji nije znao ‘jel’ bi piškio ili kakio’, jel’ bi svirao covere ili autorsku glazbu, jel’ bi bili popularni ili underground, jel’ bi se zajebavali ili bili ozbiljni…

  Dečki su većinu karijere u duši bili grungeri, ali nisu htjeli ustrajati na tome, pa su se zajebavali s pjesmicama poput “Dečko” koja je istini za volju bila osvježenje na tadašnjoj Dori, a većinu vremena tratili su kao kaver bend koji je obrađivao trenutno popularne hitove. Jasno je da tako ne možeš steći publiku jer grungeri nisu mogli podnijeti kavere, a kako ima milion kaver bendova, neki veći uspjeh tu nije mogao doći, osim redovitih gaža.Tako je bilo jasno da će se bend raspasti jer su dečki već debelo prešli 30., a htjeli su i dalje biti glazbenici, pa je tako Nikola otišao u ono što se cijelog života grozio (estradu i talent show), dok je Stjepan Krznarić, poznatiji kao Drito Konj, promijenio adresu stanovanja i iz Berlina polučio sasvim novi projekt Two Hundred Million Idiots.

  Upravo Two Hundred Million Idiots pokazuje koliko su Sane bili van fokusa jer da su se držali jedne glazbene odrednice, mogli su napraviti mnogo veće stvari u odnosu na postignuto, posebno jer ih je kritika cijenila, a imali su i dobru fanovsku podlogu u Zagrebu.

  Muziku podržava

  Two Hundred Million Idiots je samostalan bend u kojem je Stjepan sam odsvirao većinu stvari, a tek u nekoliko numera je dobio potporu od drugih glazbenika i prijatelja. Tako smo dobili jednu vrlo zaokruženu priču koja se temelji na grungerskim danima Sanea, ali je to ipak neka sasvim nova priča.

  Cijeli koncept izdavanja novih radova Two Hundred Million Idiots bi se trebao sastojati od četiri dijela, četiri godišnjih doba, pa se tako krenulo sa zimom u kojoj je i bio objavljen dio jednostavno nazvan ‘zima’ (“I – Winter (Drawing Birds)”).

  Kroz album se vuku nešto sjetnije teme i melodije, iako ima i vrlo zaigranih poput “Backflip” koja poprilično odudara od ostatka materijala. U takvim formama, Two Hundred Million Idiots pokazuje da se vrlo dobro snalazi, te da bi mu nova zanimacija mogla uspjeti, iako album ima svojih manjkavosti. Krenimo redom…

  Uvodna “Lost For Words” najbolje dočarava zimski ugođaj jer je poprilično hladna i tmurna, iako u refrenskom dijelu dolazi do neke iskre. Glazbeno gledajući, Drito je tu najbliže nekim sanjivijim radovima Eddiea Veddera kad ovaj ima akustičnu gitaru u rukama. Nažalost, već druga “Leaf” djeluje kao nedovoljno izrađena jer se u njoj mnogo tog isforsiralo, pa ju je lakše preskočiti, nego ponovno slušati.

  Travel” s druge strane ima vrlo zanimljivi uvod koji asocira na neku vrstu elektro jazza, a potom pjesma ponovno krene u jednu zatvoreniju formu kakva i priliči zimi, a slijedi je kabaretska “Charlie” kao jedan od iznenađenja albuma. Do njih se nalazi “Silence” koja ima zvuk punog rock benda poput Creed, 3 Doors Down i srodnih, slijedi je već spomenuta “Backflip”, “Gold” s reperom Infidelixom se nimalo ne uklapa u cijeli album i potpuno je nepotrebna, dok finale pripada pjesmi koja je jednostavno nazvana “Bonus Track“, a s njom se u instrumentalnoj vizuri poigrava motivima hladnih zimskih noći.

  I sad, kad sve zbrojimo i oduzmemo, “I – Winter (Drawing Birds)” pokazuje da je za Drita trebalo biti mjesta ovdje, ali djelomično je i on kriv za svoj neuspjeh ovdje jer je previše šarao naoloko, umjesto da se držao onog što mu najbolje ide, a to je skladanje autorskih stvari kojima je temelj američka rock glazbe ’90-ih.

  Ovako posložena ‘američka rock glazba ’90-ih’ s indie postulatima, sanjivijoj i akustičnijoj varijanti daju finu atmosferičnost i mišljenja sam da je poprilično dobro opisana zima, pa jedva čekam i druga ‘godišnja doba’ jer bi u konačnici mogli dobiti poker albuma koji odlično djeluju zajedno. Barem s ovim temeljom bi mogli pretpostaviti tako nešto…

  Muziku podržava