Zbog unuke Ferdinanda von Zeppelina bend je promijenio ime u The Nobs

Stjepan Vrečko
2920

Led Zeppelin održali su 28. veljače 1970. koncert u Kopenhagenu, no zbog određenog potomka slavnog izumitelja zračnog broda morali su nastupiti pod drugim imenom.

U listopadu 1969., Zeppelini su gostovali u Danskoj gdje su za potrebe njihove nacionalne TV kuće snimali jedan svoj nastup. Tada ih je uočila grofica Eva von Zeppelin, unuka Ferdinanda von Zeppelina, i nezadovoljna što profitiraju na račun njezinog prezimena počastila izrazom ‘kreštavi majmuni’.

Kako bi se umilili aristokratkinji, Led Zeppelin su je pozvali na čašicu čaja i ugodnog razgovora, a onda se dogodio jedan od onih gafova:“Pozvali smo je u backstage da se bolje upoznamo, da vidi da smo sasvim pristojni momci. Uspjeli smo je primiriti, no kada je odlazila iz studija spazila je naslovnicu našeg prvijenca s Hindenburgom u plamenu. Jednostavno je ‘puknula’, a ja sam pobjegao glavom bez obzira” prisjetio se Jimmy Page.

Nastup u Kopenhagenu i dalje ih je čekao, u zraku je visjela tužba, pa je bend improvizirao i za jednu večer postao The Nobs. Nije to prvi put da su mijenjali ime: za vrijeme japanske turneje na majice su otisnuli ‘Red Zepperin‘ zezajući se na račun izgovora glasa ‘L’ svojih domaćina.

Muziku podržava