Kako bolje započeti veljaču nego sa Svemirkovim koncertom u Tvornici kulture? No, prije nego što uopće dođe taj veliki petak (1. veljače je datum da se razumijemo), dogovorila sam da nam Svemirko dođe u posjetu, kako bih saznala što dečki trenutno rade i kako se pripremaju za svirku.

U konačnici, dogovor je pao. U goste su došli Marko Vuković, koji inače baš i ne voli da ga zovete ”seljak iz Đakova” pa nemojte molim vas (za sada je samo ”kralj WC-a”) i gospodin/menadžer Bojan Bojko. Momci su kasnili samo pola sata, ali nisam se mogla ljutiti jer su stigli s velikom Milkom, Oreo keksi su u pitanju pa su dobili zauzvrat svatko po šalicu čaja.

”Taga yoga” i ”emo – macho pop”

Samo da te podsjetim, Svemirko su Marko Vuković (pjevač, gitara), Antonio Bošnjak (gitara), Marin Tandara (sitnić), Branimir Blažević (bubnjevi) i Bojan Bojko (bas). Prije nego što ih počnem bombardirati s pitanjima, zanimalo me zašto baš ”Svemirko”? Naime, čula sam za dvije verzije imena. Marko objašnjava kako je on sam smislio ime, dok još bend nije ni postojao. Htio je da ime zvuči skroz neobično. Druga verzija je ona koja se dotiče ”Mirka”, Branimirovog oca. On je dobio titulu ”SveMirka”, budući da je ekipi u počecima omogućio kombi i prostor za probe. Svaka čast tati!

Muziku podržava

”Između nas vlada demokracija, ima petero ljudi i najčešće se moraju svi složiti da bi se nešto uradilo. Najviše se promijenila sama kvaliteta benda, postali smo malo ozbiljniji jer se ipak počelo raditi o većim očekivanjima nas samih i publike” govori Bojan. No unatoč demokraciji, ipak nadodaje kako Markan ima završnu riječ. Kako ne bi bilo zabune, s time se slaže i ostatak benda, na Bandcampu piše: ”Mi smo bend, ali samo jedan lik radi glazbu. Nama je to kao kul, ali ono, lik uopće ne konta neke stvari.”

Ako te zanima odakle izrazi koji se često mogu vidjeti pod opisom benda ”taga yoga” i ”emo-macho pop”, dečki objašnjavaju kako je to nešto samo da se istaknu od drugih bendova, da imaju nešto svoje, a i da se malo našale.

Vanilija vs. Tunguzija

Uopće nije upitno kako je Svemirko vlasnik jednog od najboljih izdanja 2017. godine. Sa svojim albumom prvijencem ”Vanilija”, bend je napravio pravo osvježenje na domaćoj sceni, a nostalgični synth zvuk, vratio nas je u ’80-e. Složit ću se s kolegom Patrikom koji u recenziji Tunguzije između ostalog objašnjava, ”oko Svemirka je sve balkansko svemirski”. Album je definitivno jedan od favorita u našoj redakciji, a vjerujem i u tvojoj playlisti.

Kada sam pitala Marka postoji li razlika između ”Vanilije” i ”Tunguzije” objasnio mi je kako ”nema nekakve pretjerane razlike, rađena su oba albuma na isti način, jedino je Tunguzija više ovako chill album, ona predstavlja trenutno stanje u kojem se nalazimo, može se protumačiti na dosta načina, ona nastavlja sličnu priču kao i Vanilija”. Na Vanilijnom vizualnom identitetu radio je američki umjetnik, Jeremy Nealis, dok je za Tunguziju radio Marko koji je ujedno zaslužan i za cijelu tipografiju.

Nakon ‘Vanilije’ i ‘Tunguzije’, dogodit će se sigurno neke promjene, mislim da sada više nema smisla da se nastavlja i treći album ovako jer onaj kome se sviđa taj zvuk ima već dovoljno snimljenih pjesama da ih posluša. Nešto će se sigurno promijeniti, ne mogu još uvijek reći što točno, to će se jednostavno dogoditi i vidjet ćemo kako će proći.

Naravno, ne bih to bila ja, a da nisam pitala tko je ”Žena od vanilije”, a tko ”Dizajnerica Laura”. ”Žena od vanilije ne postoji zapravo, u nekom stvarnom svijetu, ali Dizajnerica Laura je jedna ”dizajnerica” (smijeh), stvarna osoba,… ne bih sada išao u detalje”, nadodaje Marko. Eto i to smo razriješili.

Priča o ”više manje zauvijek” i seriji ”Jutro će promeniti sve”

Ukoliko nisi znao/la ekipa iz Svemirka osnovala je u lipnju 2016. godine vlastitu glazbenu etiketu ”više manje zauvijek”, a cilj im je pronaći i objaviti glazbu bendova iz regije, koji su ”drugačiji, suvremeniji, od ovoga što se trenutačno nudi na sceni. Želimo pružiti glazbenicima platformu kroz koju će moći svoju glazbu plasirati publici i medijima.” Trenutačno su u samoj kući beogradski bend Crvi, Ivan Lulić ”Luul”, zagrebački duo Fauna i sam Svemirko.

”Drugi dio priče je studio na kojem smo počeli raditi isto tako iz nekakve potrebe, prvenstveno zbog nas samih, kako bismo mogli negdje kvalitetno snimati, miksati i isproducirati glazbu. Naravno, bit će i komercijalni dio studija, gdje će glazbenici moći doći snimiti svoje pjesme”, objašnjava Bojan.

Dogodila se i suradnja s novom, srpskom serijom ”Jutro će promeniti sve”, pred kraj sezone bile su puštene dvije Svemirkove pjesme ”Žena od vanilije” i ”Miris grada”. ”Suradnja je nastala tako da nam se javila redateljica Milica Tomović, kao obožavateljica naše glazbe, htjela je staviti ‘Ženu od vanilije’ u epizodu i nazvati je po pjesmi. Druga pjesma ‘Miris grada’, puštena je u seriji krajem sezone, to nam se javio redatelj Goran Stanković, pregovarali smo i u konačnici pristali. Nekolicinu obožavatelja stekli smo i tijekom serije, ne možemo reći o kojem je broju točno riječ, u svakom slučaju dobro je došlo.

Tandarini dnevnici, Senidah i Alen Islamović

Ako pomno pratiš Svemirkove društvene mreže, vjerojatno si uočio i Tandarine dnevnike na Facebooku. Čovjek je talent za pisanje. Naime, Marko objašnjava: ”Tandi je izrazio želju za putopise vezane za svirke i događanja oko njih, mislili smo da je to zgodan trenutak da i na taj način pokažemo što radimo i kako se provodimo. Ovo što je do sada pisao dosta je dobro, čitano i simpatično.”

Kako smo već pričali o društvenim mrežama, morala sam im spomenuti fotku koju je objavila Senidah na svom Instagram profilu, Markov komentar je išao ovako ”Mi smo se upoznali nakon jedne naše svirke, iskreno nisam ni znao da se bavi glazbom, nismo ulazili u neke dublje priče oko toga. Shvatio sam da radi kao Senidah nakon objave naše zajedničke fotografije. Od tada smo u kontaktu. Ako bude neka dobra pjesma, možda će i doći do neke suradnje, zašto ne, moramo dobro razmotriti sve opcije.

View this post on Instagram

Out-of-universe @mismosvemirko 💙

A post shared by Senidah (@senida_h) on

Osim suradnje sa Senidah, momci su spomenuli kako bi najviše snimili pjesmu s Alenom Islamovićem, nekako ne znam sada je li to još jedna Svemirkova pošalica ili su ozbiljni, ali u svakom slučaju, nadam se da će im se želja ispuniti.

Svemirkova kostimografija i turneje

Svaki Svemirkov koncert donosi ključnu kostimografiju na bini, zadnje što sam uočila su toge u beogradskom klubu Drugstore. Omotani u bijele plahte, održali su koncert skoro pred 2.000 ljudi. Niti sam Drugstore, a niti Svemirko nisu očekivali onoliki red ispred kluba. U razradi scenografije, ponovno je sudjelovao gospodin Mirko, koji je omogućio ”stupove od stiropora”. Svaka čast tati pt. 2.

Na moje: ”Puno je žena u publici?”, Marko je odgovorio: ”Ne možemo mi birati našu publiku, ali nama je u svakom slučaju drago što je većina publike ženskog spola jer to znači da će u budućnosti svakako dolaziti muškarci željni dobrog ženskog društva”, dok Bojan nadodaje: ”Čini mi se da se žene bolje zabavljaju, da se znaju opustiti, bolje pjevati i plesati. Dok muškarci često stoje sa strane i promatraju.”

Što se tiče zadnjih koncerata, Marko odgovara: ”Kada sam se vratio kući za Badnjak u Đakovo, odradili smo svirku u klubu King, dobro je bilo, preko ljeta smo isto svirali na Arla festivalu, ne mogu se požaliti na ništa, da je sada bio neki najbolji koncert, nije, ali je bilo iznad očekivanja.” Na upit o intimnijim koncertima ili festivalima draži su im ipak njihovi koncerti, manji klubovi, prisnija im je atmosfera. Ističu kako je drugačija priča. 2018. godina prošla im je izvanredno, prošli su Sloveniju, cijelu Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Dogovorena im je i Crna Gora za ovu godinu.

U top tri najdražih koncerata u prošloj godini im je zasigurno Drugstore, beogradska publika im je posebno draga, kažu kako imaju ”jako dobru energiju te da vole pokazat kako im je stalo do benda”. Osim tog koncerta, iznenadio ih je koncert u Sarajevu, nadodaju kako su ”najbolji koncerti oni kada ne očekuju da će biti nešto posebno, a ispostavi se suprotno”. Treći po redu je Nigdjezemska u Zadru, gdje je bilo ”50 stupnjeva u klubu i nije bilo komada odjeće koji nije bio mokar”.

Nešto više od tjedan dana nas dijeli do Svemirkovog spektakla u Tvornici, zato ti savjetujem da zgrabiš svoju kartu za sljedeći petak jer kako su mi Marko i Bojan otkrili, Svemirko radi koncertnu pauzu do toplih, ljetnih dana.

66 Shares
Muziku podržava