Sony predstavio kazetu od 185 TB

Stjepan Vrečko
3548

Proteklog je vikenda u Dresdenu održana International Magnetics Conference na kojoj je Sony predstavio ‘čudovište’: prvo je vratio kazetu iz mrtvih, a zatim najavio da uskrsli medij može pohraniti 185 TB podataka.

Tijekom ’90-ih, kazete su dominirale tržištem i broj prodanih primjeraka mjerio se u stotinama milijuna. Pojavom CD-a i mp3 zapisa, kazete su gurnute u drugi plan i s vremenom postale samo dio prošlosti, no sada je Sony predstavio novitet – kazetu koja na magnetnu traku može pohraniti 185 TB podataka (odnosno 148 GB po četvornom inču, kako glasi službeni podatak) što je 74 puta više nego količina koja se može zapisati na običnu kazetu.

Kako im je to uspjelo nikome nije posve jasno, ali svi se slažu da je riječ o posebnoj tehnici koja uključuje vakuum i ione plemenitog plina argona pomoću kojih se stvara magnetni sloj debljine 7,7 nanometara.

Muziku podržava

U prijevodu, na jednu kazetu stane 3,700 Blu-ray diskova, gotovo 65 milijuna pjesama, a čitava američka znanstvena knjižnica Library of Congress zauzela bi na kazeti oko 10 TB.

Iako je predviđena komercijalna upotreba Sonyeve kazete, stručnjaci smatraju da je njezin primarni cilj ‘back-up’ industrijskih razmjera, a ne skladištenje pjesama, igrica, filmova i slično.

Muziku podržava
Stisni