[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

“Tiha noć, smrtonosna noć”, “Tiha noć, zla noć”, “Tiha noć, krvava noć”. OK, shvatili ste – u ovim filmovima tiha noć Božića je pozornica za smrt, ubojstva i čudovišta raznih vrsta. Gremlini ruše sve pred sobom, Krampus terorizira obitelj, vilenjaci ubijaju sve pred sobom, a najgori od svih njih je serijski  ubojica i silovatelj Djed Božićnjak. Čak i Snješko je isti kao on! Ukratko, ako su vam dosadili sladunjavi i vječito optimistični božićni filmovi, evo božićnih crnjaka – božićnih horora i horor komedija koje će vas plašiti i nasmijavati:

10. “Elves”

Muziku podržava

Ovo je stravično…stravično loš film, ali tako loš da je dobar za kolektivno gledanje uz zabavne komentare. Priča? Ekipa neonacista želi ostvariti davni Hitlerov san da stvori hibridnu rasu ljudi-vilenjaka koji će vladati svijetom, a za to im je potrebna tinejdžerka Kirsten koja je – zadnja arijevska djevica na svijetu! Od zločestih nacista i monstruoznih vilenjaka može ju spasiti samo bivši policajac koji zbog alkoholizma može raditi samo kao Djed Mraz, a glumi ga Dan Haggerty kojeg se stariji sjećaju kao Grizzlyja Adamsa, junaka istoimene serije kojemu je najbolji prijatelj pravi medo grizli.

9. “Santa’s Slay”

Horor koji otkriva da je Djed Mraz (iliti Božićnjak) tako dobar samo zato jer je davno izgubio okladu pa je prisiljen tisuću godina uveseljavati ljude na Božić. No, kada prođe tih tisuću godina, Djedica (kojeg glumi kečer Bill Goldberg) konačno može iskazati svoj bijes i pokazati svoje pravo lice – lice Sotoninog sina! Počinje brutalno ubijati ljude, a među prvima stradaju likovi koje glume James Caan  i Fran Drescher koju na ovim prostorima znamo kao Dadilju. Kod nas je film igrao pod naslovom “Ubojito darivanje”, a na njemačkim televizijama ga prikazuju pod imenom – “Krvavi Božić”.

8. “Silent Night, Deadly Night”

Ovaj Djed Mraz gori je i od onog iz “Santa’s Slaya”. Zli Djedica pred očima klinca pokušava silovati njegovu majku, a kad se mama počne opirati – prereže joj vrat! Istina, riječ je o kriminalcu preobučenom u Djedicu, ali klincu to nije važno. Kada naraste, imat će noćne more od Božića, pa će i on postati ubojica. Film je 1984. izazvao prosvjede u Americi zbog povezivanja Djeda Božićnjaka i krvavih ubojstava, pa je dosta brzo povučen iz kina. Ipak, sada ima kultni status pa je čak dobio 4 nastavka.

7. “Jack Frost”

Film ima isti naslov kao dirljiva melodrama iz 1998. s Michaelom Keatonom (i djecom Franka Zappe), no ova horor komedija snimljena je godinu dana prije. Glavni junak je serijski ubojica koji tjedan dana pred Božić putuje na pogubljenje, ali u prometnoj nesreći biva izložen kemikalijama i snijegu pa postaje – Snješko. Snješko ubojica se osvećuje ljudima koji su ga strpali u zatvoru, a film sadrži i uznemirujuću/komičnu scenu u kojoj Snješko u kadi siluje Shannon Elisabeth (“Američka pita”). WTF? Ukratko, film koji na Rotten Tomatoes ima kritičarski rejting od 7%, no gledatelji su mu dali čak 29% – očito je dovoljno otkačen za široke mase!

6. “Christmas Evil” (a.k.a. “You Better Watch Out”)

Crna horor komedija o čovjeku koji Božić shvaća preozbiljno. Kada je bio mali, vidio je da mu Djed Mraz (tj. preobučeni tata) ševi mamu pa je dobio traume. Djed Mraz je njegov idol, pa uzima crveno odijelo i sjekiru i krene kažnjavati sve koji su bili zločesti. Još jedan slasher kojeg su zabranjivali i cenzurirali, ali je svejedno dobio kultni status pa ga cijeni i kultni redatelj John Waters.

5. “Krampus”

Još jedna horor komedija o kažnjavanju onih koji nisu bili dobri za Božić. Kada se njegova disfunkcionalna obitelj tijekom blagdana posvađa, mladi Max gubi vjeru u Božić. Takvo pomanjkanje blagdanskog duha oslobađa bijes demona Krampusa pa se obitelj mora boriti ako žele preživjeti.

4. “Predbožićna noćna mora Tima Burtona”

Ova tema je kao stvorena za ‘kralja darkera’ Tima Burtona koji voli mijenjati uobičajene postavke crnog i bijelog. Tako je glavni junak ovog animiranog filma Jack Skellington, kralj Noći vještica koji iz godine u godinu ponavlja isti show. Jednoga dana završava u Božićnom gradu i odluči u svoj grad dovesti Božić no to neće biti tako lako – neće mu pomoći ni otmica Djeda Božičnjaka. Kreativno i uvrnuto – baš kako smo i očekivali od Burtona.

3. “Black Christmas” (a.k.a. “Silent Night, Evil Night”)

Bob Clark je redatelj koji se osamdesetih proslavio kao redatelj lascivnih komedija (“Porky’s”), ali i kao autor popularne obiteljske komedije “Božićna priča”. Njegov raniji božićni film je hvaljeni psihološki horor “Black Christmas”. Priča je to o studenticama iz sestrinstva koje za vrijeme božićnih praznika prvo uznemirava, a zatim i ubija nepoznati manijak. U filmu glume tada popularne glumice Olivia Hussey i Margot Kidder, a nešto ranje je snimljen prilično sličan film “Silent Night, Bloody Night”.

2. i 1. “Gremlini” i “Gremlini 2”

Ovo nisu pravi horori već horor komedije koje mogu gledati klinci, ali i odrasli filmofili koji će uživati u brojnim filmskim referencama, osobito u drugom dijelu. U prvom dijelu izumitelj Randy za božićni poklon sinu uzima slatko biće zvano Mogwai koje morate držati podalje od jakog svjetla, ne smijete ga smočiti i nikad, ama baš nikad ga ne smijete hraniti poslije ponoći! Naravno, ljudi prekrše sva ta pravila i nastanu strašna bića zvana Gremlini koji za Božić rade isto što i za ostale dane – uništavaju sve pred sobom! U nastavku Gremlini okupiraju poslovnu zgradu milijardera Daniela Clampa (parodija Teda Turnera i Donalda Trumpa!) i rade još veći rusvaj i još veću komediju. Sprdaju se i s nama kritičarima, ali tako su duhoviti da im u božićnom duhu sve opraštamo!

 

0 Shares
Muziku podržava