[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

Nakon “Osmog povjerenika”, u kina 2018. dolazi još par filmova koji otkrivaju da Hrvati žive i na otocima. Veterani Bulajić i Vrdoljak opet predstavljaju ratne filmove, no ne brinite – i Brešan opet nudi komediju za široke narodne mase! Snimljeno je i par intimnih filmova o mladima i nezaposlenima, očevima i djeci, a konačno imamo i jednu pravu žensku ljubavno-erotsku priču!

1“Comic Sans”, Nevio Marasović

Humorna drama Nevija Marasovića (“The Show Must Go On”, “Goran”) najavljuje se kao antiromantična komedija s malomišćanskom otočkom atmosferom, a premijera je uskoro, baš na Dan žena. Glavni junak je Alan (Janko Popović Volarić), Zagrepčanin viških korijena koji se može pohvaliti uspješnom karijerom grafičkog dizajnera, ali se baš ne može pohvaliti odnosima sa svojim bivšim djevojkama niti odnosom sa svojim ocem, slikarom i hedonistom Brunom (Zlatko Burić). Iznenadno putovanje na Vis prisilit će Alana i Brunu da preispitaju svoje odnose…

2“Aleksi”, Barbara Vekarić

foto: HAVC

Dugometražni debi redateljice Barbare Vekarić. Film prati 28-godišnju Aleksi koja se nakon bezuspješnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. U fazi je propitivanja vlastitog identiteta i tijekom boravka pod okriljem roditelja (Neda Arnerić i Aljoša Vučković) pokušava odlučiti što će sa sobom te se upušta u odnose s različitim muškarcima. Junakinju, koju redateljica predstavlja kao ‘buntovnu i osjetljivu antiheroinu’, glumi zvijezda “Zvizdana”, Tihana Lazović, a u ostalim ulogama su Goran Marković, Leon Lučev, Nataša Janjić, Sebastian Cavazza i Jason Mann.

3“Bijeg do mora”, Veljko Bulajić

foto: HAVC

Redatelj “Bitke na Neretvi” opet je snimio film o partizanima i Nijemcima, samo s malo intimnijom pričom. Protagonist filma je njemački vojnik Karl koji se spašava od partizanskog napada tako što glumi da je gluhonijem i ima amneziju. Njeguje ga seljanka Anka te se zaljube jedno u drugo, ali uskoro će Karlova obmana biti razotkrivena… Glavnu ulogu tumači njemački glumac Tom Wlaschiha (“Igra prijestolja”), Anku glumi Dijana Vidušin (“Koko i duhovi”), a u ostatku glumačke ekipe su Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Goran Grgić i Vili Matula.

4“Za dobra stara vremena”, Eduard Galić

foto: HAVC

Eduard Galić ima 81 godinu, ogroman opus iza sebe (“Putovanje u Vučjak”, “Nepokoreni grad”, “Heroji Vukovara”) i – još uvijek snima! Film “Za dobra stara vremena” priča je o dugogodišnjem, čvrstom prijateljstvu između Hrvoja i Borne, koje se u novim okolnostima nalazi pred velikim iskušenjima. Jedan ostaje u zemlji, drugi odlazi u inozemstvo. Na kraju nitko nije sasvim zadovoljan – ni onaj tko odlazi, ni onaj koji ostaje. Ova humorna drama najavljuje se kao ‘kvartovski, zagrebački film o jednoj generaciji’.

5“Ljetnikovac”, Damir Čučić

foto: HAVC

Redatelj “Pisma ćaći” snimio je još jedan intimni film. Glavni lik je Vojin, slijepi redatelj radijskih dokudrama koji poziva protagoniste njegovih emisija da ga upoznaju u izoliranom hotelu. Radnja se događa izvan sezone i mjesto je gotovo potpuno napušteno. Redatelj i njegovi gosti upuštaju se u intimne razgovore i istražuju traumatična djetinjstva.

6“Sam samcat”, Bobo Jelčić

foto: HAVC

Novi film uglednog kazališnog redatelja koji se 2013. proslavio filmom “Obrana i zaštita”. U tri dijela pratimo emotivne faze glavnog lika nakon raspada braka i dodjeljivanja djeteta majci na skrbništvo. U prvom dijelu se junak neuspješno pokušava kretati kroz birokratski sustav, u drugom dijelu priče pokušava osporiti bivšoj ženi pravo na skrbništvo, a treći dio je predah od svega, kada on i kći provode vrijeme zajedno, u igri i bezbrižnosti.

7“Duboki rezovi”, Dubravka Turić, Filip Mojzeš, Filip Peruzović

foto: HAVC

Omnibus s tri priče o nasilju u raznim formama. 1. priča: Bezbrižno ljeto desetogodišnjeg Jakova ugrožavaju napeti obiteljski odnosi. 2. priča: Dječja igra pretvara se u dramatični događaj i za djecu i za odrasle. 3. priča: Obiteljsko okupljanje postane neugodno kada se pojavi kći s modricom na oku i klišejiziranim objašnjenjem.

8“Koja je ovo država!”, Vinko Brešan

foto: hrt.hr

Upravo je završilo snimanje novog filma Vinka Brešana, hitmejkera koji je zaslužan za najveće hitove u samostalnoj Hrvatskoj (“Kako je počeo rat na mom otoku”, “Svećenikova djeca”). Scenarij filma, prikladno nazvanog “Koja je ovo država!”, napisao je Brešanov stalni suradnik Mate Matišić. Struktura te crne komedije temelji se na tri priče čiji su nosioci General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se tijekom filma, a zaplet počinje nakon što se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći. U filmu glume Krešimir Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić i Alma Prica, a premijera se najavljuje za kraj godine.

9“Gotovina”, Antun Vrdoljak

Biografski film o Anti Gotovini ima zvjezdani casting: Goran Višnjić kao Gotovina, Marijana Mikulić kao Dunja Gotovina, Nataša Janjić kao Vesna Karuza, Tarik Filipović kao admiral Lošo, Rene Bitorajac kao časnik Legije stranaca. Antun Vrdoljak nikako da dovrši ovaj film, mada je bilo najavljivano da će premijera filma i televizijske serije biti 2018. Ako ga uspije snimiti i predstaviti ove godine, to će biti najveći hit 2018. – osobito kad ulaznice krenu kolektivno kupovati đaci i vojnici…

55 Shares