Dok čekamo objavu novih dobitnika Oscara, prisjetimo se filmova koji su proteklih godina plijenili svojom glazbom. Jedni su bili veliki favoriti, a drugi su bili u sjeni. Neki skladatelji nisu doživjeli svog Oscara, a neki su ga dobili tek u dubokoj starosti. Jedna pjevačica je posmrtno briljirala svojim majstorskim glasom, a druga se proslavila najgorim pjevanjem na svijetu. Te filmove možete slušati, ali i gledati na Oscar reviji koja se održava na CineStar TV Premiere kanalima na VIP NOW i ostalim platformama.

1“La La Land”

Prošle godine ovaj mjuzikl osvojio je šest Oscara, mada ne i onaj najvažniji za najbolji film – preoteo ga je “Moonlight” u uzbudljivoj završnici s krivom kovertom. Svoj kipić osvojila je Emma Stone koja je dobila glavnu ulogu nakon što je od nje odustala Emma Watson zbog nastupa u jednom drugom mjuziklu, “Ljepotici i zvijeri”. A kako je Emma privukla redatelja? Bila je iznenađujuće dobra kao Sally u legendarnom mjuziklu “Cabaret” pa je tako ostvarila uspješan kazališni debi na Broadwayju i ujedno prokrčila put do Oscara.

“La La Land” gledajte 4. ožujka u 20:00 na CineStar TV Premiere 1 

2“Jackie”

“La La Land” je osvojio i nagradu za najbolju glazbu, mada ju je mirne duše mogao dobiti i “Jackie”. Biografski film o Jackie Kennedy uglazbila je Mica Levi (zvana Micachu) koja je eksperimentirala s popom u svom bendu Micachu and the Shapes, a zatim se dala u eksperimentiranje s filmskom glazbom. Prvo je snimila uznemirujući soundtrack za eksperimentalni SF “Ispod kože” (poznat i kao ‘onaj film u kojem se skinula Scarlett Johansson’), a onda je tu glazbu čuo Pablo Larraín i angažirao ju za “Jackie”. Levi je filmu podarila glazbu u kojoj se odlično zrcali Jackiena tuga, nemir, bijes, ponos i prihvaćanje.

“Jackie” gledajte 2. ožujka u 21:30 na CineStar TV Premiere 1

3“Dolazak”

Neobjašnjivom odlukom Akademije, glazba ovog filma nije dobila nominaciju za Oscara, iako je iza nje stajao briljantni islandski skladatelj Jóhann Jóhannsson. Osim originalne Jóhannssonove glazbe (koja odražava poruku filma o složenosti komunikacije), u filmu možemo čuti i “On the Nature of Daylight” Maxa Richtera, još jednog velikana filmske glazbe (“Valcer s Bashirom”). Jóhannsson je nedavno skladao glazbu za “Majku” Darrena Aronofskog i “Blade Runner 2049” Denisa Villeneuvea, no spletom okolnosti ta glazba nije uvrštena u te filmove. Iako je bio nominiran za Oscara za “Teoriju svega” i genijalni “Sicario”, Jóhannsson nije nikada dobio tu nagradu. Umro je iznenada, 9. veljače ove godine.

4“Amy”

Dokumentarac o Amy Winehouse osvojio je brojne nagrade, baš kao i Amy dok je bila živa. Osvojio je 30 nagrada, među kojima i Oscara, Europsku filmsku nagradu, britansku BAFTA-u, MTV-evu filmsku nagradu i Grammy za najbolji glazbeni film. Njezin otac Mitch bunio se zbog toga kako je prikazan na filmu, no kritičari i publika su voljeli film koji je dobro prikazao njezin život, karijeru i borbu s ovisnošću. Film sadrži i brojne neobjavljene snimke i pjesme, pa ovaj dokumentarac preporučujemo za sve fanove glazbe i dobrog pjevanja.

“Amy” gledajte 3. ožujka u 20:30 na CineStar TV Premiere 2

5“Neslavno slavna Florence”

Evo nečeg i za ljubitelje – lošeg pjevanja! Ovo je ekranizacija istinite priče o Florence Foster Jenkins, bogatoj njujorškoj nasljednici koja je postala operna pjevačica iako je pjevala tako užasno da je nitko nije smatrao dobrom, osim nje same. No, imala je dovoljno para da njezin muž može podmititi glazbene kritičare, što je žalosna praksa koju Muzika.hr ne odobrava. Florence glumi Meryl Streep koja je, prema Akademiji, tako dobro odglumila loše pjevanje da je dobila 20. nominaciju za Oscara. Zanimljivo je da je prije mjesec dana u zagrebačkom Histrionskom domu počela igrati kazališna verzija pod naslovom “Famozna”, i to u režiji Krešimira Dolenčića, a glavnu ulogu Florence u hrvatskoj verziji igra glumica i pjevačica Anja Šovagović Despot.

“Neslavno slavnu Florence” gledajte 2. ožujka u 19:30 na CineStar TV Premiere 1

6“Mrska osmorka”

Quentin Tarantino je oduvijek bio ljubitelj Ennija Morriconea, te je njegovu glazbu koristio u svojim klasicima kao što su “Kill Bill”, “Odbjegli Django”, “Otporan na smrt” i “Nemilosrdni gadovi”. Htio je da Morricone napiše originalnu glazbu za “Pakleni šund” i “Nemilosrdne gadove”, no takvu suradnju s Morriconeom ostvario je tek u vesternu “Mrska osmorka”. Zanimljivo je da je nakon pet nominacija za Oscara i osvajanja počasnog Oscara, Morricone Oscara za filmsku glazbu dobio tek za ovaj Tarantinov vestern, a njegova legendarna glazba za fimove Sergija Leonea uopće nije nominirana za Oscara.


Preostali filmovi koje možete gledati na CineStar TV:
“Soba” – 2. ožujka u 21:00 na CineStar TV Premiere 2
“Pad crnog jastreba” – 2. ožujka u 23:05 na CineStar TV Premiere 2
“Lav” – 3. ožujka u 20:00 na CineStar TV Premiere 1
“Zero Dark Thirty – 3. ožujka u 22:10 na CineStar TV Premiere 1
“Prorok” – 3. ožujka u 22:45 na CineStar TV Premiere 2
“Adaptacija” – 4. ožujka u 22:15 na CineStar TV Premiere 1
“Greben spašenih” – 4. ožujka u 20:45 na CineStar TV Premiere 2
“Čovjek na žici” – 4. ožujka u 23:10 na CineStar TV Premiere 2

Vip Now je sponzor rubrike “Bindž”.