Za Dan žena nudimo vam listu brojnih filmova i serija u kojima su glavne junakinje snažne, pametne, ubojite, poslovne i duhovite žene bez dlake na jeziku. Možete ih naći u katalogu VIP TV-a pod nazivom “Dame biraju same” tijekom cijelog ožujka, ali i svuda oko nas – jake žene su opet u modi!

1Fajterice

“G.I.Jane” / “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” / “Atomska plavuša”

Demi Moore je izgledala i opasno i sexy kada je obrijala glavu (“G.I.Jane”). Nove generacije dobile su novu akcijsku junakinju obrijane glave – Charlize Theron koja je u zadnjem Mad Maxu glavna u filmu, a u “Atomskoj plavuši” je sexy agentica puna modrica koja trpi, ali i zadaje brojne udarce.

2Žene koje drugi žene

Djeveruše

“Djeveruše” / “Djeveruše pod gasom” / “Mame izlaze van”

Evo i malo vulgarnih komedija o suprugama i djeverušama. “Djeveruše” su najpoznatije, no naš favorit su “Djeveruše pod gasom” u kojoj nas zabavlja Lizzy Caplan poganog jezika. “Mame izlaze van” su priča o mamama koje su obavile i vjenčanje i rađanje, a sada samo žele van dok im muževi čuvaju djecu.

3Komičarke

“Specijalne agentice” / “Osveta na visokim petama” / “Špijunka”

I žene mogu biti junaci nabrijanih komedija. Cameron Diaz briljira u “Osveti na visokim petama”, a Sandra Bullock u “Specijalnim agenticama” gdje joj je partnerica Melissa McCarthy koja ima veliku ulogu i u “Špijunki”.

4Ubojite žene

“Psst… Nikome ni riječ!” / “Nikita” / “Opčinjen”

Čuvajte se ovih žena. Jedne otimaju muškarce (“Opčinjen”), a druge su prave profesionalne ubojice koje će nakon filma dobiti i svoju seriju (“Nikita”). A čuvajte se i bakica – i one mogu biti jaaako ubojite (“Psst… Nikome ni riječ!”).

5Poslovne žene

Joy

“Ženska prava hoću” / “Trofejna žena” / “Joy”

U “Ženska prava hoću” pratimo radnice koje se štrajkom bore za jednake plaće i jednaka prava. U “Trofejnoj ženi” imamo napredak – trofejna žena industrijalca preuzima njegov posao i mora zaustaviti štrajk. A “Joy” nudi najveći napredak – inspirativnu priču o milijunašici koja je sama stvorila svoje poslovno carstvo.

6Detektivke

“Dosjei X” / “Pad” / “Povrh jezera”

Gillian Anderson je u “Dosjeima X” pokazala da i žene mogu biti analitične i racionalne detektivke, a u “Padu” je policajka u realističnoj seriji o lovu na ubojicu žena. “Povrh jezera” je još jedna krimi serija koja istražuje rodne uloge, s tim da je glavna glumica Elizabeth Moss.

7Otkrivačice seksa

“Histerija: Tajne ženskog orgazma” / “Doktori za seks” / “Seks i grad” / “Djevojke”

“Histerija: Tajne ženskog orgazma” je komedija o otkriću ženskog orgazma za koji je zaslužan jedan drugi izum – vibrator. U “Doktorima za seks” Lizzy Caplan je seksologinja Virginia Johnson koja istražuje seks i orgazam u svim oblicima. A junakinje “Seksa i grada” otkrile se širokoj TV publici da se žene itekako bave seksom i pričaju o njemu, baš kao i junakinje “Djevojki” koje su nešto mlađe – i eksplicitnije!

8Žene u muškom svijetu

The Marvelous Mrs. Maisel

“The Marvelous Mrs. Maisel” / “Whiskey Tango Foxtrot” / “Sluškinjina priča”

“The Marvelous Mrs. Maisel” je odlična serija o domaćici koja je ušla u muški svijet stand-up komedije, a “Whiskey Tango Foxtrot” je crnohumorna priča o novinarkama (Tina Fey, Margot Robbie) koje su pratile najmuškiji svijet – svijet rata. “Sluškinjina priča” je priča o ultimativnoj patrijarhalnoj distopiji, a ujedno i jedna od najboljih serija protekle godine.

9Povratak legendi

“Murphy Brown” / “Roseanne”

Vraćaju se i legendarne junakinje iz 1980-ih! “Murphy Brown” je sitkom o novinarki britkog jezika koji će se opet snimati nakon 20 godina, baš kao i “Roseanne” u kojoj je glavna junakinja radnica bez dlake na jeziku koja voli šefovati u obitelji. Očito, stiglo je vrijeme kada su jake žene opet u modi.