[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

I ovi Oscari proteći će u znaku političke korektnosti, odnosno feminističke (#MeToo) angažiranosti. Zlobnici će reći da Hollywood funkcionira kao biciklist – prvo pogne glavu, a zatim gazi sve pred sobom. Dok je Harvey Weinstein bio moćan i utjecajan, svi su mu se klanjali i šutjeli o njegovim zločinima, a nakon Weinsteinovog pada gaze sve, pa i one koji su tek optuženi za neki seksualni prijestup.

Upravo je objavljeno da je Casey Affleck, koji se nagodio s dvije žene koje su ga optuživale za seksualno uznemiravanje, sam odustao od uručivanja nagrade za najbolju glumicu, iako je po tradiciji baš on, koji je prošle godine osvojio Oscara za najboljeg glumca, to trebao učiniti. Sumnja se da je i James Franco izgubio svoju nominaciju za Oscara zbog aktualnih optužbi za seksualna iskorištavanja glumica, iako su se optužbe pojavile u javnosti baš pred kraj glasanja za nominacije, pa nije sigurno je li to imalo utjecaja. Franco je nedavno osvojio Zlatni globus za komediju “The Disaster Artist”, no Globus ima posebnu kategoriju za komedije i mjuzikle, a Oscar preferira ‘ozbiljne’ filmove, pa je možda problem bio baš u tome.

foto: Steve Granitz/WireImage
Oscar ženskog spola
Muziku podržava

U svakom slučaju, Zlatni globus je protekao u znaku ženske solidarnosti, nosilo se crno i držalo govore protiv ženske zapostavljenosti, pa je očito da će i Oscari proteći u sličnom tonu. Prošle godine je nakon kampanje protiv ‘Tako bijelog Oscara’ nagradu za najbolji film dobila “Mjesečina” sa crnačkim castingom i LGBT tematikom. Ove godine je jedini ženski film u glavnoj konkurenciji hvaljeni “Lady Bird” kojeg je napisala i režirala Greta Gerwig, a tema filma je odrastanje djevojke koju glumi talentirana Saoirse Ronan. Ipak, glavni favoriti Oscara su dva filma koje su režirali muškarci, ali svejedno imaju jake ženske likove.

“Oblik vode” ima najviše nominacija za 90. Oscara, njih 13, a riječ je o fantaziji koju je napisao i režirao Guillermo del Toro koji se proslavio “Panovim labirintom”. Kritičari hvale režiju filma i raskošnu vizualnost, no neki mu zamjeraju da je predvidljiv u svojoj političkoj korektnosti. Glavna junakinja je nijema Elisa (dakle – žena bez glasa u muškom svijetu) kojoj su najbolji prijatelji crnkinja i homoseksualac, a novi prijatelj joj postaje netko Drugi i Drugačiji, neobično biće koje pati jer je žrtva eksperimenata vojno-industrijskog kompleksa kojeg utjelovljuje bijeli hetero muškarac, pukovnik Strickland.

Drugi favorit za Oscara je “Tri plakata izvan grada” genijalnog dramatičara i scenarista Martina McDonagha, priča o ogorčenoj majci kojoj su silovali i ubili kćer pa se sukobljava s policijom. Film ima pregnjevnu junakinju i rasističkog junaka pa je već bio na meti čuvara političke korektnosti no McDonagh ima veliki talent za pisanje zanimljivih priča i efektnih dijaloga pa vjerujemo da je i ovaj put napravio odličan film. To su mislili i na dodjeli Zlatnog globusa gdje je “Tri plakata izvan grada” dobio četiri nagrade, uključujući i onu za najbolji dramski film, dok su “Oblik vode” i “Lady Bird” dobili po dvije nagrade.

Veterani i Hrvatica

Kod glumačkih nominacija za Oscara imamo naviku glasača da glasaju po inerciji pa tako Denzel Washington ima nominaciju za film koji je loše prošao (“Roman J. Israel, Esq.”), a Meryl Streep ima rekordnu 21. nominaciju. Ipak, veće favoritkinje za nagradu za najbolju glumicu su ostale kandidatkinje kao što su Frances McDormand, Saoirse Ronan i Sally Hawkins. Kod muškaraca su glavni favoriti veterani – Daniel Day-Lewis koji je najavio da napušta glumu te Gary Oldman koji u “Prijelomnom času” glumi Churchilla ispod puno prostetike i šminke. Za tu šminku je zaslužna naša Ivana Primorac koja nije dobila nominaciju za Oscara, ali je zato dobila šestu nominaciju za BAFTA-u, glavnu britansku filmsku nagradu. I BAFTA preferira “Oblik vode” koji također ima najviše nominacija, njih 12, a slijede ga “Tri plakata izvan grada” i već spomenuta Churchillova biografija “Prijelomni čas” s devet nominacija.

Ne treba zaboraviti ni dodjelu (anti)nagrade Zlatne maline koja se dodjeljuje najgorim filmovima. I oni uglavnom napadaju očekivane mete kao što su zadnji nastavak “Transformersa” ili film iz “50 nijansi” trilogije, a ove godine su nominirali i eksperimentalni film “Majka!” pa su svoje nominacije dobili i redatelj Darren Aronofsky te glumac Javier Bardem, što je ipak pravo pretjerivanje. No, kako kažu u Hollywoodu – i loša reklama je dobra reklama.

A Oscar će i dalje ostati najveća reklama američke filmske industrije, s tim da sve više želi postati i oruđe društvene pravednosti. Ljudi se već zezaju da je zlatnožuti kipić Oscara bez genitalija dokaz da je ova nagrada kao stvorena da se dodjeljuje svim spolovima i transrodnim osobama, a posebice osobama druge boje kože.

0 Shares
Muziku podržava