Studija provedena na stranici DrugAbuse.com pokazala je da s porastom popularnosti EDM-a proporcionalno raste i broj konzumenata alkohola te različitih vrsta droge. Istraživanje je pokazalo da će više od dvije trećine ljudi na EDM koncertima posegnuti za nekom vrstom stimulansa.

Ova vijest (koja i nije neka novost, uzgred budi rečeno) provedena je između 970 ispitanika koji su odgovarali na pitanja o dobi u kojoj su prvi put konzumirali alkohol i droge i o razlozima za uzimanje opojnih sredstava na koncertima.

EDM i metal na samom vrhu

Rezultati su pokazali da je metal drugi “najopojniji koncertni žanr”, smjestivši se odmah ispod EDM-a (67,5%) s 62% ispitanika koji su rekli da s metalom uzimaju alkohol i droge.

Što se tiče ostalih žanrova, alternativa se drži na trećem mjestu s 60,6 % ljubitelja opojnih sredstava, a odmah ispod je indie rock s 60,2%. Slijede reggae i hop hop na 5. i 6. mjestu, što će nekima zvučati iznenađujuće. Na predzadnjem mjestu se našla pop glazba, a posljednje mjesto, odnosno ono “najčišćeg” žanra drži klasična glazba.

Što se koristi od opijata?

Što se tiče preferencija u pitanjima vrste “otrova”, istraživanje je pokazalo da je najčešće korištena supstanca, očekivano, alkohol, gdje je 93% festivalske publike izjavilo da konzumira alkohol. Marihuana drži drugo mjesto, s dosta nižim, ali i dalje prilično velikim postotkom od 39,4 %. Bitku za treće mjesto vode halucinogeni poput gljiva (8,1%) i MDMA/molly/ecstasy (7,9%). Nešto niže na ljestvici s 5,3% konzumenata je kokain.

Najveći broj ispitanika izjavio je da droge konzumira kako bi se opustili, odnosno kako bi pojačali doživljaj glazbenog iskustva. Ostali najčešći razlozi uključuju smanjenje socijalne anksioznosti, povećanje energije i činjenicu da su droge i alkohol prilično dostupni.

Kada su ukrstili rezultate tipova stimulansa i žanrova, u stilu “tko voli koga i zašto”, ispitivanja su pokazala da je alkohol najpopularniji među alternativcima, metalcima i denserima, marihuana je najdraža obožavateljima reggaea, dok su MDMA i halucinogeni najdraži slušateljima EDM-a.

Detalje ovog istraživanja možete pogledati na ovoj stranici, a infografike pronađi niže!

1. Stimulansi koji se najviše koriste na koncertima

2. Žanrovi koji najviše koriste stimulanse na koncertima

3. Najpopularniji tipovi koncerata za korištenje određenih stimulansa

4. Prosjek godina kada fanovi različitih žanrova prvi puta probaju stimulanse na koncertima

via GIPHY

5. Razlozi korištenja stimulansa na koncertima

77 Shares