Na posljednjoj press konferenciji ministar policije Davor Božinović je detaljnije izložio režim rada kafića i restorana koji su dobili zeleno svjetlo za otvaranje od danas (15. veljače) do 28. veljače. Gospodin Božinović rekao je, među ostalim, da se ugostiteljskim objektima zabranjuje puštanje glazbe kako se glazbom ne bi stimuliralo okupljanje ljudi koji čekaju dostavu ispred pojedinog kafića i restorana.
Do prvih razmišljanja (doduše o stišavanju, a ne zabrani) glazbe u ugostiteljskim objektima koji su tada još ‘normalno’ radili došlo je krajem rujna, a kao razlog su se navodila istraživanja koja dokazuju da glasnija glazba utječe na širenje čestica koronavirusa. Nacionalni stožer, odnosno šef civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tada je potvrdio kako se uskoro kreće u pregovore s predstavnicima ugostitelja u kojem će se pokušati dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima, u što ulazi i razgovor gostiju i smanjenje decibela iz zvučnika koji utječu na snagu širenja virusa.
Uzevši u obzir to da od danas kafići i drugi ugostiteljski objekti rade isključivo na ‘to go’ principu pri čemu gostima nije dozvoljen niti ulazak u lokal, nije jasno zašto je glazba zabranjena – kao argument za stišavanje glazbe u rujnu Krunoslav Capak je naveo da bučna glazba izaziva i glasniji razgovor, odnosno vikanje gostiju što povećava širenje koronavirusa aerosolom. Čak i ako se povodimo isključivo sadašnjim argumentom da glazba stimulira okupljanje ljudi, još je manje jasno zašto je onda puštanje glazbe dozvoljeno u trgovinama i – najvećim okupljalištima – trgovačkim centrima.