Irena Žilić, jedna od zapaženijih pojava na hrvatskoj kantautorskoj sceni, uskoro kreće na mini turneju po Velikoj Britaniji gdje će nastupati kao support sjajnoj ekipi iz Morcheebe, što je upravo najavila putem vlastitog Facebooka.

Bend je na turneji povodom promocije novog albuma “Blaze Away“, a neki od koncerata, poput onih u Brightonu i Manchesteru, već su rasprodani. Ljubav između Irene i Morcheebe rodila se prije dvije godine, kada je kantautorica bila predgrupa Skye i Rossu u Tvornici:

Muziku podržava

“Morcheeba je jedan od onih prizemnih bendova čiji članovi su praktički obitelj. Nakon otvaranja njihovog nastupa u Tvornici Kulture ostala sam u kontaktu s Rossom koji je osobno predložio da im budem support na njihovim UK datumima i promociji novog albuma.”

Ova vijest dolazi kao još jedna potvrda vrijednosti mladih domaćih autora i autorica čija glazba kvalitetom slijedi, u nekim aspektima možda i nadmašuje, zapadnu scenu. Nakon što je ‘svjetski, a beogradski’ Repetitor osvojio veliki kanadski Arcade Fire i dobio poziv za zajedničku turneju, Irena Žilić kreće istim stopama.

Mlada indie uzdanica ostvarila je zapažen uspjeh već prvim albumom “Travelling” nakon kojega je nastupala u punoj Maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Mislim da je svima koji smo bili na tom koncertu prije dvije godine bilo jasno da svjedočimo samom početku njenog uspona. Autorica je u međuvremenu proširila bend i ‘odaukustičila se’, a na drugom albumu “Haze” njen je zvuk još puniji, zaokružen. Nastupala je na većini značajnijih festivala u Hrvatskoj, a nedavno zaradila i nominaciju za Porina najbolje alternativne i klupske glazbe.

Suradnja s Morcheebom otvorila joj je put prema britanskoj publici, čime je ušla u krug rijetkih glazbenika i glazbenica koji imaju priliku izravno se predstaviti Britancima. Mini turneju počinju nastupom u Manchesteru 8. listopada, a zatvaraju u Southamptonu 13. listopada.

351 Shares
Muziku podržava