Skye & Ross, kraj je naravno došao prebrzo…

  849

  Skye & Ross from Morcheeba + Irena Žilić

  130Kn – 150Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 26.11.2016. @ 21:30
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Ove subote u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupili su Skye & Ross, dvije trećine popularne britanske grupe Morcheeba koja u tom sastavu ne postoji od 2014. godine.

  Prije nekoliko mjeseci izdali su album jednostavnog naziva “Skye and Ross” te su iskoristili priliku da hrvatskoj publici odsviraju nekoliko najnovijih pjesama, no također ih nisu zakinuli za neke od najvećih hitova Morcheebe.

  Vratimo se na početak večeri. U točno 21 sat i 30 minuta, na pozornicu se popela Irena Žilić.

  Njen čist prodoran vokal i snažni i žestoki riffovi na gitari čine idealnu kombinaciju te ju samim time čine punim pogotkom kad se radi o izboru predgrupe za bend koji je slijedio. U polusatnom nastupu, Irena je odsvirala nekolicinu svojih pjesama od kojih su najviše do izražaja došle “Scars” i “Moon” koju su same zvijezde večeri nakon koncerta podijelili na svojem Facebooku.


  Irena je okupljenima objasnila kako rijetko priča između pjesama (“To jednostavno nije moja stvar.”), ali je iskoristila priliku da se zahvali i kaže kako je prava čast svirati prije Skye i Ross. A nama je zapravo prava čast i privilegija slušati domaću autoricu koja je na pozornici bez šminke, bez fensi odjeće, bez efekata… Jednostavno umjetnica koja izvodi sirovu savršenu glazbu.

  U 22:15 na pozornicu se popeo bend, pa Ross i potom Skye. Nakon prve pjesme i gromoglasnog pljeska, uslijedio je srdačan pozdrav i odmah je krenula simpatična komunikacija s publikom koja se nastavila do kraja koncerta.

  Krenuli su s nekoliko Morcheebinih stvari, a nakon pjesme “World Looking In”, Ross je također pozdravio okupljene i uz to iskoristio priliku da pohvali Irenu Žilić. Također nas je uputio u koncept koncerta koji nam je Skye i u intervjuu najavila: da će na repertoaru biti nešto novijih stvari i puno dobre stare Morcheebe čiji su članovi bili tolike godine. Potom je, na opće oduševljenje publike, uslijedila pjesma “Otherwise“.

  Muziku podržava

  Skye je bila vidno dobro raspoložena, plesala je i skakala po pozornici, te je njena cijela pojava bila impresivna: crna kruna na glavi te crna haljina koja je na leđima imala materijal koji se na momente doimao kao plašt, stvarajući vrlo prigodni zaključak – da je na pozornici prava wonderwoman. No, Skye nije jedina koja je plijenila pažnju. Svakako valja pohvaliti gitarističke solaže Rossa, te uvježbanost pratećeg benda koji ni u jednom momentu ni na koji način nije pokazao da ne može pratiti ritam već je bilo evidentno da se vrlo dobro zabavljaju.

  Publiku su također razgalili s nekoliko obrada poput pjesme “Let’s Dance” pokojnog Davida Bowiea prije koje su Skye i Ross prokomentirali: “Vidimo da znate pjevate, a znate li plesati?”

  Što se tiče repertoara, od novijih materijala, odsvirali su pjesme “Light Of Gold“, “Hold On”, “How To Fly”, a od Morcheebinih pjesama, publika je imala priliku uživo čuti “Blood Like Lemonade”, “The Sea”, “Blindfold” i druge.

  Kraj je naravno došao prebrzo, no povratak na bis bio je očekivan zbog izuzetno dobre atmosfere. I zaista, prvo su se vratili samo Skye i Ross koji su u poprilično impresivnoj akustičnoj verziji izveli pjesmu “Clear My Mind“. Zatim je uslijedila obrada pjesme “Moonriver” koja je poslužila kao preludij u pjesmu koju su ostavili za sam kraj, “Rome Wasn’t Built in a Day” za vrijeme koje je Syke uzela mobitel fana iz prvog reda te snimala s pozornice.

  Prije silaska s pozornice, zamolili su za grupnu fotografiju pa su tako zatražili sve u publici da upale bljeskalice na mobitelima te se potom zahvalili, rekli koliko im znači podrška te poručili kako im je Hrvatska jedna od najdražih zemalja na svijetu.

  Tako nešto svakako je ugodno čuti i ostavlja sigurne temelje za nadanje da će se uskoro vratiti.

  Muziku podržava