Morcheeba: Old school u novom ruhu

  771

  Morcheeba

  Blaze Away

  Datum izdanja: 01.06.2018.

  Izdavač: Juno Records

  Žanr: Alternative, Elektronika, Trip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Never Undo
  2. Blaze Away
  3. Love Dub
  4. It’s Summertime
  5. Sweet L.A.
  6. Paris sur Mer
  7. Find Another Way
  8. Set Your Sails
  9. Free Of Debris
  10. Mezcal Dreams

  Morcheeba, britanski prvaci unikatnog trip hopa, nakon više od pet godina podarili su svijetu novi album nazvan “Blaze Away“. Jin i jang Morcheebine postave su Skye Edwards i Ross Godfrey koji su od samog začetka benda bili žila kucavica ovog sastava.

  Ni Morcheeba nije bila iznimka kada su u pitanju turbulentna previranja unutar benda i razmirice te su i oni prošli kroz nekoliko metamorfoza u izmjeni sastava. Skye Edwards se 2010. godine vratila u bend nakon 7 godina odsutstva i rada na solo karijeri, a u tih 7 godina nekoliko je vokalistica ostavilo svoj potpis na Morcheebinim  izvedbama. Godine 2014. Paul Goodfrey, jedan od Goodfrey braće koji su žitelji benda, za svagda odlazi iz Morcheebe što nas ostavlja s konačnom, brojčano reducirano, ali i dalje fantastičnom postavom.  Nakon što je 2016. godine objavljen kraj postojanja Morcheebe kao takve, najava novog albuma ostavila je mnoga pitanja viseći u zraku. Ipak, nejasnoće je lako zanemariti kada se iščekuje nastavak trip-hop elektroničko-alternativne sage.

  Muziku podržava

  “Never Undo” je pjesma koja ima čast otvoriti album i već se u prvom tonu nazire senzualnost, mekoća i dobroćudnost cijelog albuma. Pjesma poziva te obećava toplinu i prijateljsku ruku koju Morcheeba vječno pruža svojim slušateljima. “Blaze Away” je kolaboracija s Roots Manuva pod čijim se imenom krije Rodney Smith, utjecajni birtanski reper i producent. Vokal Skye Edwards i Roots Manuve niveliraju se i nadopunjuju što rezultira time da ova pjesma zvuči kao himna Morcheebinog stanja uma. Ovoj stvari uspijeva sažeti cijeli album u četiri minute, stoga je opravdano da mu je imenjak.

  Love Dub“, kako obećava naslovom, donosi reggae i dub vibracije uz ohrabrujuće i tople lyricse, a “It’s Summertime” nosi radiofoniji i komercijalniji prizvuk, iako čuva lajtmotiv cijelog albuma. U “Sweet L.A.” fokus je usmjeren na vokal Skye Edwards, dok je instrumental decentan i suptilan. “Paris Sur Mer” još je jedna dinamična suradnja, ovog puta s Benjaminom Biolayjem. Francuski jezik prirodaje strastvenom i zavodljivom raspoloženju kojim pjesma odiše, a srž instrumentala ove pjesme je beat koji čvrsto stoji na hip hop temeljima.

  Find Another Way” podsjeća na gospel, dok “Set Your Sails” započinje ritmičnom dub melodijom, ali kulminacijom prelazi u melodiju koja podsjeća na funk i disco eru osamdesetih. Nakon njih dolazi “Free Of Debris” koja u svojoj minuti trajanja nagovještava kulminaciju albuma u nadolazećoj pjesmi.

  Mezcal Dream” suradnja je s Amandom Zamolo. Ova pjesma još je jedan dragulj na Morcheebinoj kruni trip hopa. Uz mističan zvuk, mantričnu parolu i magiju električne gitare koja unosi dodatan psihodeličan prizvuk daje epilog cijelom albumu.

  Očekivanja su uvijek ono što definira razočaranje ili oduševljenje u konačnici. Ovo je možda odigralo u Morcheebinu korist, pošto o ovom albumu prije njegova izlaska nismo puno znali. Nije bilo najavljenog predloška ili teme pa je album imao potpunu slobodu biti bilo što. Bilo kako bilo, konačan rezultat zbilja je magičan. Istinsko oduševljenje ovim albumom leži u pozitivi kojom je ispunjen i toplini i prijateljskom raspoloženju koje odašilje.

  Morcheeba ima čar fluidnosti i metamorfoze, ima priliku eksperimentirati sa zvukom pošto si nikada nije postavila granice niti se žanrovski strogo kategorizirala. Ipak, njezina distinktivnost nikada ne pada u pozadinski plan te je lajtmotiv Morcheebinog stvaralaštva uvijek jasan i vidno (ili čulno) prisutan. Promjene u sastavu nisu utjecale na kvalitetu i unikatnost koju Morcheeba uvijek uspijeva dostaviti – vrhunska produkcija i uporna inovativnost vječni su im as u rukavu.

  “Blaze Away” je raspoloženje samo za sebe, zaokružena cjelina prepuna pozitivnih, toplih, utješnih i iskupljujućih emocija. Morcheeba još jednom na dirljiv, originalan i inovativan način uspijeva uspostaviti bliskost sa svakim od slušatelja te ga odvući u svoj zagrljaj. Album je nepatvorena i inspirativna bomba, a eksplozija koju ostavlja u ušima zbilja je jedinstveno iskustvo. Kudos, Morcheeba!

  Muziku podržava