Upornost i neumornost na visokoj razini

  1939

  Napalm Death

  The Code Is Red...Long Live The Code

  Datum izdanja: 25.04.2005.

  Izdavač: Century Media / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Silence Is Deafening
  2. Right You Are
  3. Diplomatic Immunity
  4. The Code Is Red…Long Live The Code
  5. Climate Controllers
  6. Instruments Of Persuasion
  7. The Great And The Good
  8. Sold Short
  9. All Hail The Grey Dawn
  10. Vegetative State
  11. Pay For The Privilege Of Breathing
  12. Pledge Yourself To You
  13. Striding Purposefully Backwards
  14. Morale
  15. Our Pain Is Their Power

  Kada bi trebalo najkraće moguće opisati Napalm Death dovoljno bi bilo nazvati ih praočevima grindcorea. Okupili su se u Birminghamu davne 1981. i za svoju diskografiju prikupili 13 remek-djela. Iako je bend prošao kroz mnoge promjene članova kroz dugi niz godina nisu izgubili ništa na svojoj kvaliteti i žestini te i u današnje doba igraju jednu od vodećih uloga na području žestokog metala.

  Iako osobno nisam pretjerani ljubitelj grindcorea, postoji par bendova koje stvarno volim poslušati. Napalm Death je definitivno jedan od njih. Nakon prošlogodišnjeg albuma “Leaders Not Followers: Part 2” na kojem se nalaze coveri većinom punk i hardcore bendova koji su najviše utjecali na njih, Napalmi se vraćaju vrlo snažnim death metal/grindcore albumom koji neće nikoga razočarati.

  Već pri prvom slušanju “The Code Is Red… Long Live The Code” me zapalio i probudio u meni želju za proljevanjem znoja uslijed benganja i razbacivanja među nabrijanom masom.

  Prva pjesma “Silence Is Deafening” svojom brzinom i brutalnošću služi kao odlična uvertira za nastavak albuma koji praktički ne nudi ni sekundu predaha od žestine. Album je uz standardnu deračinu Barney Greenwaya obogaćen i back vokalima tri legendarna gosta – Jello Biafre (“The Great And The Good“), Jamey Jaste/Hatebreed (“Instruments Of Persuasion“) i Jeff Walker/ex-Carcass (“Pledge Yourself To You“).

  Muziku podržava

  Što se tiče zvuka i konstitucije pjesama i samog albuma nema nekih posebnih promjena ni inovacija. Pjesme su standardne duljine od 50 sekundi pa do otprilike 5 minuta što potvrđuje da Napalmi jednostavno ostaju dosljednji sami sebi.

  Za kraj su ostavljene dvije sporije pjesme “Morale” i “Our Pain Is Their Power” koje zaokružuju ovaj odličan album, a ujedno služe i za malo veće isticanje instrumentalnih sposobnosti.

  Ako niste nikad voljeli Napalm Death, vjerojatno vam se neće sviđati ni “The Code Is Red… Long Live The Code”, no ako ste njihov fan ovo će biti još jedan biser koji će ukrasiti vašu policu i upotpuniti osobnu Napalm Death diskografiju.

  Muziku podržava