24. godina za redom i nevjerojatno, ali češki festival Brutal Assault svake je godine sve bolji i privlačniji. Ove godine od 6. do 10. kolovoza, uz 130 izvođača na 5 pozornica u 4 dana plus dan zagrijavanja Josefov vojnom tvrđavom u Jaromeru protutnjat će metal grmljavina koja će probati nadmašiti dosadašnje vrhunske festivalske godine.

Zašto baš na Brutal Assault?

Postoji niz razloga zašto je baš Brutal Assault moguće najbolji izbor za metal festival ovog dijela svijeta, što potvrđuju i česta hodočašća onih koji jednom dožive to iskustvo.

Muziku podržava

Najvažniji dio festivala je nedvojbeno glazba. BA se u tom slučaju ističe svojim drugačijim pristupom, umjesto privlačenja publike najjačim imenima metal i rock scene, za koje se bore ostali festivali, zanimljivim izvođačima različitih žanrova nudi se cijeli presjek rock i metal, a i širih pravaca, i nerijetko najzanimljivije nove grupe u usponu koje svojom energijom oduševe publiku. I ove godine je teško istaknuti sve što je zanimljivo iz popisa grupa koje nastupaju, najbolje je baciti pogled na popis na službenoj BA stranici i sigurno ćete naći bar dvadesetak sebi zanimljivih.

Osim metal legendi kao što su Emperor, Napalm Death, Prong, Carcass, Anthrax, Deicide, Destruction, Hypocrisy, Anathema, Sodom,… kojima je line-up krcat pa ih neću sve proći, i ne želim nikoga izostaviti, ali koje je nepotrebno predstavljati (na kraju krajeva to je i stvar osobnog izbora), tu su i razne zanimlivosti koje se moraju ukratko navesti.

brutal assault
foto: Brutal Assault (Facebook)

Vulgarni, i uvijek nevjerojatno zabavni Gutalax, ne da se opisati riječima, taj nastup morate doživjeti. Vratite se u čarobne dane početka Black Sabbatha s Electric Wizardom, to je vjerojatno najbliže što ćete doći Sabbatima ako ih niste vidjeli uživo. Frog Leap, ukoliko vam nije poznato, proizvod je jednog od najbrže rastućih YouTube kanala vezanog za metal, i to s razlogom, nevjerojatnom količinom stvaralačke energije i ideja koje taj čovjek posjeduje.

Meshuggah uživo je grupa koja vas ostavi u čuđenju, kako nešto toliko glazbeno složeno može biti toliko čvrsto i toliko kirurški točno odsvirano. Legendarna Anneke koja je nakon the Gatheringa kroz razne suradnje samo dodatno učvrstila svoj status jedne od najboljih metal pjevačica izuzetnih mogućnosti, stila i prilagodbe, predstaviti će nove ideje kroz grupu Vuur. Dok Ukrajinci Jinjer, hvaljeni i nagrađivani diljem planete, uz solidan moderan metal zvuk daju podlogu svojoj Tatiani, vrlo kvalitetnoj pjevačici koja istražuje krajnje mogućnosti ženskog pjevanja, najblaže rečeno.

U svakom slučaju, bez obzira na ukus, izuzetno bogata glazbena ponuda neće vas ostaviti zakinute niti ravnodušne. Jedini pravi izazov je stići vidjeti i čuti sve što želite jer među ovako kvalitetnim grupama nema puno vremena za odmor.

Sjajno okruženje utvrde Josefov

Drugi odličan razlog u korist BA je odlično okruženje u kojem se festival odvija. Stara vojna utvrda Josefov jednostavno je savršeno okruženje za jedan ovakav festival. Vjerujem da se ovakav tip glazbe nigdje ne može bolje uklopiti nego među visoke opečne zidove prolaza, katakombi, i spremišta. I sam gradić Jaromer i okruženje utvrde popunjeni s toliko metal publike postaju jedno pravo mjesto za metal odmor uz toliko raspoloženih istomišljenika.

brutal assault
Brutal Assault, foto: Leonora Bedić

Povoljne cijene

Treći, ali ne i najmanje vrijedan razlog je prihvatljivost cijena na festivalu, od ulaznice, hrane, pića, svih popratnih materijala, nemoguće je ne primjetiti koliko su ljudi u takvom “financijski povoljnom” okruženju opušteniji i bolje raspoloženi nego na drugim, skupljim festivalima, što mu također daje dodatnu čar.

Sve gore navedeno, uz odličnu ponudu dodatnih zabavnih sadržaja na festivalu, solidnu ponudu majica, memorabilija, raznih nosača zvuka, zanimljivom i drugačijom festivalskom hranom i pićem, pa i Jaromer kao gradić sa zanimljivim lokalnim pivnicama i restoranima s domaćom hranom, čak i bazenom za osvježiti se, a moram dodati i odličnim češkim pivom, pružit će vam jedno nezaboravno iskustvo, i ne sumnjam mamiti vas na još koji posjet.

Festival je rasprodan ali kroz kampanju još uvijek imate priliku osvojiti ulaznicu.

Brutal Assault ima najbolji omjer uloženo/dobiveno, a i sam po sebi i bez usporedbi s drugima, poseban je, svoj i odličan metal događaj. Više dodatnih informacija potražite na službenoj BA stranici.

Piše: Silvije Novosel

Muziku podržava