Sestre Haim kao indie vrhunac 2013. godine

  3277

  Haim

  Days Are Gone

  Datum izdanja: 30.09.2013.

  Izdavač: Polydor / Universal Music

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Falling
  2. Forever
  3. The Wire
  4. If I Could Change Your Mind
  5. Honey & I
  6. Don’t Save Me
  7. Days Are Gone
  8. My Song 5
  9. Go Slow
  10. Let Me Go
  11. Running If You Call My Name

  Hype kakav se u posljednje vrijeme pruža ženskom triu Haim nije već dugo viđen, samim time pojavila bojazan da debi album neće biti toliko uvjerljiv, ali na svu sreću, “Days Are Gone” je vrlo dobar album.

  Priča o Haim zahuktala se početkom prošle godine kada su djevojke zakačile “Forever EP” na svoje stranice. Ubrzo su uslijedile pohvale na sve strane, a diskografi su se počeli boriti za njih među kojima je Polydor bio najuspješniji. Na ljeto je EP bio re-izdan, a hajka oko njih nije stala jer je NME sam singl “Forever” proglasio pjesmom #4 za 2012., dok im je BBC-ev pool dodijelio nagradu za nadu godine (“Sound of 2013”). Nakon takvih uvodnih uspjeha, svaka vrata su im bila otvorena.U jeku najvećih indie izdanja, odabran je početak jeseni za izlazak albuma. Na prvu, mogli bi reći da je možda izabran loš termin jer u kratko vrijeme svi mogući izdaju albume, ali mašinerija oko Haim će sigurno dobro obaviti posao, posebno iz razloga što je sam album vrlo dobar i zabavan, pa mu neće trebati pretjerane ‘fake’ reklame.Ono što Haim nude glazbenom svijetu je alternativni pop zvuk koji se bazira na folku, ali je oplemenjen mnogim modernim zvukovima. Melodije su jednostavne i pristupačne, a svaki detalj naknadno ubačen daje dozu intrige u pjesme. Synthovi i moderni r&b su kist koji razmazuje boje po vrhunskom platnu, pa kada slušamo “Days Are Gone” možemo sa sigurnošću reći da su ’10-e nove ’80-e.Zvukovno su dosta blizu novom albumu blizanki Tegan&Sara, samo što sestre Haim ipak spuštaju sve na minimalističkiji dio, nešto u stilu The xx-a. Sljedeće usporedbe bi mogli naći u bendovima poput Blondie, ali i modernijih Florence and the Machine što u zaključku donosi splet vrlo dobro isplaniranih utjecaja zadnjih nekoliko dekada.

  Uvodne tri pjesme su ono što su Haimice najbolje napravile dosad. “Falling”, “Forever” i “The Wire” pokazuju zašto se stvorio toliki hype oko njih jer tim singlovima su osvježili klasičan pop zvuk. “Falling” je mračna i zaigrana s prigušenim gitarskim dionicama, o “Forever” vjerojatno već sve znate, dok je posljednji singl “The Wire” Fleetwood Mac za 21. stoljeće.

  Muziku podržava

  Ostatak albuma ipak malo kaska za ovakvim uvodom što i nije pretjerano čudno kada su ove pjesme toliko dobre. Dalje šamaraju sličnim temama, ali na nešto manje probojan način što ne znači da i među njima nema niz bisera poput “If I Could Change Your Mind” ili “My Song 5“.

  Uz debi albume Savagesa i Palme Violets, najbolju novu indie trojku za ovu godinu zatvaraju Haimice. Svaki od ovih bendova je na svoj način revitalizirao indie glazbu, pa možemo reći da već dugo nismo imali toliko dobrih i uspješnih debitanata kao u 2013.

  Lijepo ponovno uživati u mladim bendovima koji imaju što za reći (i odsvirati).

  Muziku podržava