Recenzije

Debitanti kakve Otok čeka već godinama

25.2.2013. @ 06:23 Siniša Miklaužić

Palma Violets

180

180
Datum izdanja:25.2.2013.
Izdavač:Rough Trade
Žanr:Indie Rock
Naša ocjena: Ocjena: 4,5/5
Popis pjesama:
  1. Best of Friends
  2. Step Up for the Cool Cats
  3. All the Garden Birds
  4. Rattlesnake Highway
  5. Chicken Dippers
  6. Last of the Summer Wine
  7. Tom the Drum
  8. Johnny Bagga’ Donuts
  9. I Found Love
  10. Three Stars
  11. 14

Posljednjih godina dobivamo vrlo malo novih, dobrih i svježih indie rockera, posebno što se Otoka tiče. Ova je godina odlično počela budući da smo na samom početku dobili jedan od albuma koji bi mogao obilježiti godinu.

Još jednom moram izraziti sumnju u BBC-ev izbor Sound of 2013 jer su Palma Violets zaobišli, iako su bili na širem popisu. Razlog leži u tome što će Palma Violets gotovo sigurno poharati Britaniju, a i bez albuma skupili su zavidan broj fanova, kako na domaćem terenu, tako i šire.

Kada čujemo pjesmu poput "Best of Friends" možemo zaključiti da smo dobili jednu od najboljih indie singlica posljednjih godina jer je skladba kombinacija Glasvegasa i The Corala iz najboljih dana s vrlo bombastičnom svirkom i refrenom koji je stvoren za zborno koncertno pjevanje.

S ovakvim dobrim otvaranjem albuma, moraš se pitati je li bend sposoban izdržati tim ritmom i dalje, a odgovor pružaju vrlo brzo. Već sljedeća "Step Up for the Cool Cats" uvelike podsjeća na radove The Walkmena, dok "All the Garden Birds" zvuči kao nešto mračniji Oasis.

"Rattlesnake Highway" vraća nas u dane ranog rocka i punka uz izraženu dozu psihodelije, "Chicken Dippers" opičena je psihodelija, "Last of the Summer Wine" još je jedan od favorita albuma zbog melodije koja podsjeća na more i sunce, a do kraja vrijedi još izdvojiti "Three Stars" kao jedinu pravu punokrvnu baladu.

20130224-212524_palma-violets.jpg

Ukratko, Palma Violets još je jedan retro indie bend koji je uspio odlično posložiti sve najbitnije postulate britanske glazbe u svjež zvuk koji osvaja na prvu. Čas vrlo psihodeličan, čas vrlo britak, a čas potpuno pitak, najjednostavniji je opis albuma "180", iako je on isprepleten vrlo kompleksnim glazbenim temama, dok je lirika ipak nešto manje upečatljiva. Ali koga briga kad većinu pjesama odmah počinješ pjevati...

Ne bih htio pretjerivati oko kandidata za album godine, ali Palma Violets su svakako pokazali da se može itekako računati na njih. U mom playeru "180" vrtjet će se vrlo često, baš kao Jake Bugg prošle godine.

kraj

Siniša Miklaužić

Siniša Miklaužić indie rocker uvijek spreman za nešto zanimljivo.