Savak: Iskusni rutineri pokazuju mlađima kako se to radi

  294

  Savak

  Beg Your Pardon

  Datum izdanja: 09.11.2018.

  Izdavač: Ernest Jenning Record Co/Geenger Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dead Dick
  2. Nature Erased
  3. 2X Void
  4. We Lead Them to Our Doors
  5. A Normal Speed
  6. Agronomy Domine
  7. Door Deals & Debt
  8. Silhouettes
  9. Bad Eyes
  10. Our Savage Wit
  11. Bad Omen
  12. They Are Not Like Us

  S razmacima većim tek malo više od godinu dana, američki bend Savak redovito izdaje svoje albume. Na proljeće 2016. smo se upoznali s njima s albumom “Best Of Luck In Future Endeavors”, a nedavno je izašao treći “Beg Your Pardon” koji je upravo pred nama.

  Da ukratko ponovim, bend je nastao 2015. na temeljima bendova The Obits, Holy Fuck, The Cops i Nation of Ulysses. Danas se može reći da su se malo odmakli od svojih korijena jer novi album zvuči mnogo zrelije i u neku ruku pristupačnije, kao da su se zaželjeli šire fanovske baze, posebno ljudi koji vole pomalo retro indie psihodelični rock zvuk, a ne samo one koji vole garažni rock i punk. To je bendu dalo jednu novu dimenziju koja bi svakako trebala dobiti pozitivni odjek. Da ne duljim, ‘ajmo s primjerima.

  Muziku podržava

  Najavni singl albuma je “Door Deals & Debt” i za nju slobodno mogu reći da je pravi hit. Djeluje mi nabrijano kao neki psihodelični rockeri poput ranog The Corala s punk štihom Boba Moulda. Prije njega bio je singl “Nature Erased” koji djeluje kao tek nijansu pitomiji Shellac, ali je podjednako dobar. Ako je vjerovati po tim pjesmama, ziher smo da će ‘stariji rockeri’ uživati u ovom albumu, ali “Beg Your Pardon” ipak nudi još mnogo toga.

  Album započinje vrlo zanimljivom pjesmom još zanimljivijeg naslova “Dead Dick” u kojoj skreću pažnju prema sve većem broju tužba o seksualnom zlostavljanju (očita je inspiracija #metoo pokret), “2X Void” djeluje kao neka pjesma britanskih indie rockera od prije 10-15 godina, dok odlična “We Lead Them To Our Doors” zvuči kao da je nastala još koju dekadu prije, na temelju ranih garage rockera s mješavinom The Kinksa. Da ne otkrivam sve, ostalo vam dajem da sami prosudite…

  “Beg Your Pardon” je vrlo dobar album za kojeg bi se na prvu teško dalo odrediti da je objavljen 2018. jer je zvukovno udaljen barem nekoliko dekada unatrag. Ipak, taj retro zvuk pomiješan s povećom dozom psihodelije, rocka i povremeno punka daje finu kombinaciju u kojoj se lijepo može uživati.

  Ovako, kad sve albume Savaka poredamo, dobiva se sasvim jasna slika da bend iz albuma u album napreduje. Iako crpe svu svoju inspiraciju iz (daleke) prošlosti, njihov zvuk danas ima itekakvog smisla, pa već iskusni rutineri pokazuju mlađima kako se to radi, posebno kad izvrsnim melodijama nadodaju i angažiranije tekstove s humornim odmakom.

  Muziku podržava