Sasvim dobar početak

  929

  Bruno Mičetić Trio

  Phantom's Whisper

  Datum izdanja: 20.05.2013.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Four on Six
  2. The Days of Wine and Roses
  3. Blues in Closet
  4. Just Friends
  5. Soul Eyes
  6. Beautiful Love
  7. Road Song
  8. Anthropology
  9. Maiden Voyage

  Ispada da je od tri imena koja su istaknuta u nazivu kolektiva koji je snimio album, ono glavno i naslovno najmanje poznato.

  Bruno Mičetić Trio uključuje gitarista s naslovne strane, poznatog
  američkog klavirista Joea Kaplowitza, supruga Lele Kaplowitz koji ovdje
  briljira na orguljama i Ratka Divjaka, majstora koji je bubnjao Dadi
  Topiću i Vedranu Božiću kad su snimali najbolji album, uz Josipin
  “Dnevnik”, u preddugemtovskoj fazi rocka bivše države.Mičetić je gitarist riječke grupe Keops, ali nađe čovjek vremena i da snimi poneki jazzerski album, a diploma na konzervatoriju u Klagenfurtu uvijek dobro dođe da te ljudi shvate ozbiljno. S pravom.

  “Šapat fantoma” zanimljiv je album koji najviše kombinira zvukove gitare i orgulja te jakim međuigrama koje čovjeka mogu odvesti na trenutak na put bolje prošlosti rocka, kad se na mainstream rock pozornicama mogao čuti zvuk relativno sličan ovom, ali ga i ubrzo vratiti na jazz teren. Gitara je u na ovom albumu onaj mirniji i tiši brat orgulja kojima Kaplowitz izdvaja materijal na cd-u iznad prosjeka.

  Muziku podržava

  Skladba “Soul Eyes” na sredini albuma, osam minuta duga, kamen je temeljac albuma. Polako se vuče gitara, čovjeka na naslovnici okrenutog prema brodu, da bi je ubrzo susrele orgulje Kaplowitza ne želeći se isticati pretjerano iznad površine. Orgulje preuzimaju palicu tek nakon četiri i pol minute i sljedeće dvije čvrsto je drže kod sebe.

  Gotovo se cijeli album drže te sheme, u kojoj glavnu ulogu ima šest žica Mičetića usmjeravajući ostala dva instrumenta u smjeru u kojem im se ide u nekom trenutku. Dio je pjesama vedar i nasmijan, dio mirniji, polaganiji, tiši, a orgulje daju dodatnu dimenziju materijalu koji tako postaje još privlačniji.

  Muziku podržava