Reggae propovjednici dosljedni onome što rade

  928

  Brain Holidays

  System Error

  Datum izdanja: 21.03.2017.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Reggae

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Koči me sistem
  2. Loše vijesti
  3. Overliving
  4. Another Day
  5. Sreća
  6. Guide I
  7. U oblacima
  8. #Proljeće
  9. Dan za Danom
  10. Pleme
  11. Tik Tak

  Roots reggae sastav Brain Holidays vrlo vjerno se drži onoga što radi – ovi reggae propovjednici ostaju dosljednji stilu kojeg njeguju već 15 godina, što se može čuti i na njihovom novom albumu.

  Album je najavljen poletnim i solidnom singlom “Pleme” na kojem gostuje Baby Dooks. “System Error“, kojeg drže dobra puhačka i ritam sekcija, donosi već prepoznatljiv zvuk s Jamajke i naslanja se, što je očito, na Marleyevo naslijeđe, a pjesme poput “Overliving” ili “Another Day” koje su na engleskom zvuče solidno i nepretenciozno.Najzanimljivij trenutak na albumu zasigurno je pjesma “TikTak” na kojoj gostuje Alen Strmotić aka Replik, koji praktički na svakom gostovanju zvuči dobro. Tu se moglo osjetiti kako se bend barem malo odmaknuo od istih reggae fraza i napravio pomak.

  Ipak, teme koje se tiču surove hrvatske sadašnjice opisane u “System Erroru”, zvuče pomalo prvoloptaške jer lirički ne čujemo ništa novo što već nismo čuli. Da, znamo da naše okruženje i politčki sistem propada i u tu istu propast vuče sve koji se nalaze u njemu. Taj entropijski sustav može se opisati puno slojevitije i konstruktivnije od toga da u krug smaramo činjenicom kako nas sistem, očito, programira.

  Muziku podržava

  No, mora se reći kako se unatoč svemu radi o solidnom albumu. Bend vjeruje u ono što želi poručiti, glazba je produkcijski na visokom nivou, a s druge strane teško je ostati imun na reggae koji, barem u današnjem okruženju, dopire do uha širokog slušateljstva.

  Upravo tu nišu bi Brain Holidaysi trebali možda i slijediti, uz, naravno, tekstove koji puno više progovaraju o hedonizmu, a samim tim biti pristupačniji širom krugu slušateljstva koje bi ih moglo staviti na pijedestal i učiniti od njih ozbiljno velike zvijezde. Ako su ovakvu priču uspjeli prodati neki žanrovski srodni bendovi, zašto isto ne bi uspjelo i Brain Holidaysima?

  Muziku podržava