Pop-pjesme koje u par minuta mogu izazvati osmijeh na licu

  877

  Neno Belan & Fiumens

  Sanjaj!

  Datum izdanja: 29.12.2016.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sanjaj!
  2. Vino noći
  3. Tvoj glas
  4. Jer je pjesma dio nas
  5. Čarolije postoje
  6. Anđela, anđele
  7. Ulicama grada
  8. S Mure na more Jadransko
  9. Nedir nad morem plavim

  U neko zadnje dulje vrijeme Neno Belan ne voli format albuma, ili da budem precizniji, teško ili nikako se odlučuje za izdanja sa svojim potpisom koja se mogu podvući pod tradicionalan format albuma.

  Njegovo posljednje dugosvirajuće ostvarenje “Oceani ljubavi” je bila kompilacija pjesama koje je izvodio na festivalu šansone u Šibeniku, a njegova nova kolekcija “Sanjaj!” je zbirka recentnih pjesama (neke od njih su se fino vrtjele u radijskom eteru) i jedne nove verzije stare pjesme. Porijeklo pjesama sugerira slabiju koheziju na albumu. Duet s Josipom Lisac u “Vino noći” (snimka je s prošlogodišnjeg koncerta 27.2.2016.) najviše odudara od osnovnog tona albuma. Vrlo duga verzija je pojela preko petine ukupnog vremena trajanja CD-a, i iskreno, unatoč trudu, nisu me izvođači impresionirali i ostavljaju dojam da je na ovoj kolekciji da popuni prostor. Zato noviji naslovi ostavljaju mnogo bolji dojam. Tvoj glas” s Majom Posavec i “Jer je pjesma dio nas” vraćaju Nenu u kontekst onog što radi najbolje – a to je kontekst harmonične, emotivne pop-pjesme mediteranske atmosfere.S izuzetkom zaključne “Nedir nad morem plavim” (zašto je uopće ta pjesma na ovom izdanju?) ove pjesme će lako održati renome Belana kao vrhunskog glazbenog zanatlije koji se u banalnoj pop-formi snalazi već desetljećima poput srdele u bračkom akvatoriju prije pojave obilja strojeva. Takve su mu pjesme i danas, zdrave, ne debljaju, ne zagađuju, nisu tretirane računalnim ili studijskim kemikalijama ili trikovima da se ukloni nedostatak inspiracije ili talenta, i u par minuta mogu izazvati osmijeh na licu. Dvije su teme iz dječjih muzikala (“Sanjaj!” i “Čarolije postoje”) i obje pokazuju kako je Belan uspješno implementirao svoj senzibilitet čežnje za ljepšim vremenom ispunjenom ljubavlju u područje koje je i djeci razumljivo, a nije izgubilo ništa od svoje kompleksnosti i emotivnosti.

  Ulicama grada” je sjajan primjer komercijalne neprofanirane pop muzike, dostavljanje autentičnog ‘feel good’ osjećaja usporedivog s “Do You Believe In Magic” Lovin’ Spoonfula. Duet s Vladom Kreslinom “S Mure na more Jadransko” spušta loptu entuzijazma na zemlju i donosi malo melankoličnog sentimenta, a o “Nediru” nećemo ovaj put. Pamtimo samo lijepe note.

  Muziku podržava