Priče s margine, priče o autsajderima

  675

  The Tiger Lillies

  Cold Night in Soho

  Datum izdanja: 27.01.2017.

  Izdavač: Misery Guts Music

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Salvation Army
  2. You Wouldn’t Know
  3. The First Day
  4. Dance Floor
  5. Just Another Day
  6. Heroin
  7. Ticking Of The Hours
  8. Go
  9. Let’s Drink
  10. Screwed Blues
  11. Funeral Song
  12. In The Winter
  13. Soho Clipper Blues
  14. Pierrot Clown
  15. Finsbury Park
  16. Cold Night In Soho

  Cold Night in Soho” prvi je album The Tiger Lilliesa nakon deset godina koji nije vezan za kazališni komad, što su radili konstantno u zadnje vrijeme.

  The Tiger Lillies sve su, samo ne običan bend. Oni su i kazališna trupa, i cirkus, i bend, i kolektiv frikova, ali nadasve oni su ozbiljni glazbenici. Postali su prva asocijacija na dark cabaret i cirkusku glazbu i to nije bez vraga. Nakon toliko albuma, predstava i performansa, ustoličili su se u sam vrh tog podžanra.Aktualnim su se albumom vratili bazičnom pisanju pjesama, koje je u rukama Martyna Jacquesa. Inspiracija je život u Sohou, kao i uvijek dosad, ali na ovom izdanju još eksplicitnije i jasnije. Druženje s ljudima s margine i autsajderima, prostitutkama, pijancima i dilerima, okosnica su cijele priče. Svaka je pjesma jedna priča o tim ljudima, uz obavezne teme iskupljenja, grešnosti i ostalih religijskih pitanja.Zavodljiva harmonika Martyna Jacquesa posebna je priča i njegov nastup uživo ne smije se propustiti. Na ovom izdanju sviranje je gotovo kao da ga čujete uživo, a ostali instrumenti poput orgulja, klavira i gitare samo pojačavaju dinamiku i zajedno su orkestrirani u male cabaret-perfekcije. Zvuk nije intenzivan samo zbog instrumenata, nego zbog silne tuge koja lebdi nad izdanjem. Očaj, sjeta, žaljenje, nedostajanje, kajanje, sve su to emocije što se čuju u vokalu. Ekspresivnost Martynova vokala posebna je i dobro poznata priča, no zanimljivo je kako je emotivnost potencirala tu distinktivnost.

  “Heroin” i “Let’s Drink” jedine su pjesme s direktnom referencom na opijate, što je stalna tema The Tiger Lilliesa, dok su ostale stvari biografske i pripovjedne. Tako “Salvation Army”, “Pierrot Clown” i “Funeral Song” pričaju o životima ljudi iz Sohoa, bez uljepšavanja i cenzure, dakle, potpuno ogoljeno i direktno.

  Muziku podržava

  U sredini je albuma “Ticking of the Hours”, numera koja je na pola puta između biografskih tema i onih općenitijih. Harmonika na njoj nije bez razloga potpuno prigušena, jer je ova stvar zapravo lamentacija nad prošlim životom, ali i beznađem pred budućnošću i prolaznošću.

  Naslovna pjesma daje pečat cijeloj priči i predstavlja finalni čin obračuna sa sablastima prošlosti.

  The Tiger Lillies nisu za svakodnevno slušanje, ali jesu za cjelonoćno. Tolika količina ekspresije i životnosti ne čuje se često. Još kada je zamotana u ruho cabareta i ekscentričnosti, daje posebnu draž cijelom iskustvu slušanja.

  Muziku podržava