Malo drugačija priča o Edith Piaf

  805

  The Tiger Lillies

  Madame Piaf (Songs From a Gutter)

  Datum izdanja: 12.08.2016.

  Izdavač: Misery Guts Music

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Blind in a Brothel
  2. Baby’s Dead
  3. Lovers for a Day
  4. Edith Loves Albert
  5. René
  6. Marie
  7. Mad
  8. Madame Piaf
  9. La Vie en Rose
  10. Marcel’s Gone Away
  11. Another Glass of Wine
  12. Padam
  13. Pada Beat the Pain
  14. Public Sin
  15. In the Rain
  16. No Regrets
  17. Hymne A L’amou

  The Tiger Lillies nastali su 1989. idejom Martyna Jacquesa.

  Ova kultni i, po mnogočemu, posebni trio danas, uz Jacquesa,čine Adrian Stout i Jonas Golland. Mnogi se kritičari danas slažu da su The Tiger Lilles prvaci dark cabareta, ali ne samo to, ovaj trio je avangardan jer su spojili glazbu i cirkus, vodvilj i teatralnost u jedan spoj koji je distinktivan i jedinstven zvukom, stilom i izvedbom.Pod jakim utjecajem brehtijanskog teatra, predratnog Berlina i šansone, The Tiger Lilles su uspjeli godinama donositi spoj uličnog teatra i glazbe što je u konačnici izrodilo više od trideset albuma. Nastupi ovog trija su kao male kazališne predstave, i konceptom i izvedbom. Osim dvije nagrade Olivier, trio je nastupao s raznim kazališnim trupama, ali i u Sydney Opera House.

  Martyn Jacques proveo je svoje dvadesete živeći u stanu iznad bordela u londonskom Sohou i stoga je njegovo pisanje prožeto temama devijantnosti, prostitucije, zločina, blasfemije i raznih perverzija. Crni humor i igra riječima čine ove pjesme zabavnima, ali ujedno toliko mračnima i desperantnima. Kako je rekao sam Jacques, u njegovim pjesmama se radi o svemu, osim o lijepim plavim djevojkama i mladićima koji trče livadama.

  Muziku podržava

  Takav je i zvuk; mračan, ali i zabavan i iskričav. Ključna je riječ teatralnost jer je svaki album The Tiger Lillesa kao predložak za predstavu i samom strukturom nalikuju na dramaturški tekst. Riječ je o pričama pretočenima u glazbu.

  Ovaj trio izbacuje jedan album godišnje, ponekad i dva. Ove godine izdali su “Madame Piaf (Songs from the Gutter)” koji je priča o životu Edith Piaf koja zapravo nije priča, nego povijest Edith Piaf koja hoda mračnim ulicama Pariza.

  Jaycques za ovaj projekt kaže kako je upoznao mnogo djevojaka kao što je Edith Piaf i uglavnom sve imaju poremećaj ličnosti; one su alkoholičarke, ovisnice i, često, prostitutke. Zanimljivo je, prema Jacquesu, da je Edith Piaf danas francuski nacionalni simbol, ikona. On je pokušao prikazati drugačiju, manje poznatu povijest i napraviti album kao pripovijest života pjevačice.

  Pjesme govore o bordelima, prostituciji, alkoholu, ljubavi, grijehu i užitku. Devijantna ponašanja ovdje su prikazana na zabavan i pristupačan način. Od uvodne “Blind in a Brothel” do zadnje “Hymne a l’Amour”, album donosi zanimljiv pregled gore navedenih preokupacija. Osim jedanaest originalnih pjesma, nalazi se i šest obrada klasika Edith Piaf.
  U “Another Glass of Wine” je prikazan problem ovisnosti i društvene percepcije alkohola, dok je “Lovers for a Day” priča o vezi dvoje alkoholičara.

  “Madam Piaf” počinje tekstom “Madam Piaf is a troubled soul, she sees black, she can’t see gold” i ima najviše referenci na pričo o Edith.

  The Tiger Lillies imaju toliko bogatu diskografiju, a opet svaki put donesu neku novu priču. Avangardni su na toliko razina i glazbu rade na tako specifičan način da ih je nemoguće bilo s kim usporediti. The Tiger Lillies su više od glazbe, oni su mali cirkusko-kazališni trio kojeg nikako ne smijete propustiti čuti i vidjeti uživo, ukoliko vam se pruži prilika.

  Muziku podržava