Oproštaj od planete Guano

  4176

  Guano Apes

  Best Of - Planet Of The Apes

  Datum izdanja: 29.11.2004.

  Izdavač: Gun Records / Menart

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Break The Line
  2. Open Your Eyes
  3. Big In Japan
  4. Rain
  5. No Speech
  6. Innocent Greed
  7. Living In A Lie
  8. Dödel Up
  9. Lords Of The Boards
  10. Pretty In Scarlet
  11. Mine All Mine
  12. Quietly
  13. You Can’t Stop Me
  14. Wash It Down
  15. Scratch The Pitch
  16. Don’t You Turn Your Back On Me
  17. Gogan
  18. Kumba Yo!
  19. Break The Line (video)

  Guano Apes su nekada bili jako simpatičan bend. “Proud Like A God”, debi album četvorke iz Göttingena, prvenstveno zahvaljujući hitovima “Open Your Eyes” i “Lords Of The Boards” poharao je sve glazbene ljestvice, Sandra Našić, naše gore list, dobrog glasa i stasa, bila je frontwoman u pravom smislu te riječi, a furiozni nastupi rezultirali su rasprodanim koncertima gdje god se pojavili.

  No, slava ih je uhvatila malo prerano te je “Proud Like A God” ostao i jedini dobar album koji su Guano Apesi snimili. Kada spominjem slavu mislim prije svega na to koliko je ovaj bend popularan u Njemačkoj – klinci ih puše od samog početka, a presudan utjecaj svakako su imali njemački MTV i Viva na kojima su se danonoćno vrtili njihovi spotovi. Naravno, radišni Nijemci su i sami jako puno radili na svojoj propagandi – web stranica na kojoj redovito ćaskaju s fanovima s preko 12 000 posjeta dnevno, gomila izdanih maxi CD-a i svih onih popratnih stvarčica tipa majice, melodije za mobitel i ‘autogrami danas od 3-5 u trgovačkom centru’ doveli su do toga da su u Njemačkoj postali popularniji i od Die Ärzte (kako? kako??).

  Popularnost im je otvorila put prema komercijalizaciji, izgubila se ona iskonska žestina s njihovih početaka, te su završili u ljigavom mainstreamu i prestali biti zanimljivi. A bili su tako simpatičan bend ’97 i ne poznam nijednu osobu koja me tih dana nije pitala: “Jesi čula za Guano Apese? Novi bend, strašni su..!”

  No, šta je tu je. Guano Apesi odlučili su prestati s radom i u veljači će održati zadnjih 7 koncerata po Njemačkoj, nakon kojih će se posvetiti svojim solo projektima. tako da je izdavanje “Best Of” kompilacije bio logičan sljedeći korak. “Planet Of The Apes“, nudi nam 18 pjesama te videospot za novu pjesmu “Break The Line“. Osim već spomenutih “Open Your Eyes” i “Loards Of The Boards” tu su još i “Big In Japan” s drugog albuma “Don’t Give Me Names”, inače obrada Alphavillea, zatim “Dödel Up” koji je izašao samo kao singl te ljubavna balada “Pretty In Scarlet“, dok su ostale pjesme tu tek da popune minutažu. Tko ima viška novaca nek’ kupi, ja i dalje zagovaram “Proud Like A God” – ima na njemu skoro četvrtina ove kompilacije + “Maria” koje nema, a trebalo bi je biti.

  Muziku podržava