Sila koja će vas ostaviti bez daha

  2157

  Within Temptation

  The Silent Force

  Datum izdanja: 15.11.2004.

  Izdavač: Gun Records / Menart

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. See Who I Am
  3. Jillian (I’d Give My Heart)
  4. Stand My Ground
  5. Pale
  6. Forsaken
  7. Angels
  8. Memories
  9. Aquarius
  10. It’s The Fear
  11. Somwhere

  Nakon što su nas četiri godine držali u neizvjesnoti, ova je nizozemska šestorka napokon nas je počastila novim izdanjem. “The Silent Force” je njihov treći album, ne računajuću EP “Dance” i reizdanje njihovog velikog hita iz 2000. godine, “Mother Earth”. Iako bi zlobnici mogli reći da su Within Temptation plagijat Nightwisha i sličnih bendova, to je daleko od istine.

  Njihov je zvuk veoma orkestralan, što je posebno došlo do izražaja upravo na ovom albumu. Žestoki su dijelovi odlično ukomponirani u ambijentalne zvukove nordijskog folklora, a prekrasan i bajkovit glas Sharon den Adele, koji je u nekim dionicama praćen zborom, dolazi kao šlag na torti i zaokružuje ovaj album u skladnu cjelinu.

  Sharonine su glasovne mogućnosti veoma impresivne i na “The Silent Force” su došle do punog izražaja. Prigovor koji mogu uložiti prijašnjim dvama albumima je da je vokal možda potisnut glazbom, no to je sada ispravljeno tako što je upravo Sharon gurnuta u prvi plan, a glazba se samo nadovezuje na njezino pjevanje. To je možda oduzelo mrvicu epike zvuku Within Tepmtationa, ali ovako odličan glas bilo bi stvarno šteta štedjeti.

  Muziku podržava

  Užasno mi je teško izdvojiti bilo koju pjesmu na ovom albumu jer je cijeli album koncipiran na način da se pjesme samo nadovezuju jedna na drugu. “The Silent Force” je zbog toga veoma slušljiv i uhu ugodan. Iako moram reći da je album od prve do zadnje stvari bez ikakve mane i usitinu odličan, izdvojit ću nekoliko pjesama koje su mi zapele za uho.

  Stand My Ground” odlična je stvar koju sam pred jedno mjesec dana prvi puta čula i vidjela na televiziji. Prva reakcija je odmah bila: “Wow! Pa dobro je ovo!”, a tome je definitivno pripomogla i činjenica da Within Temptationovi spotovi više nisu onakav jezivi kičasti užas kakvi su bili snimani za album “Mother Earth”. Barem se tome možemo nadati i u budućnosti. Izdanje albuma “The Silent Force” za Europsku Uniju sadrži spot za tu stvar, ali ‘taf lak’ ljudi, ovo je Hrvatska, pa pričekajte do 2007. Osim “Stand My Ground”, posebno su mi se svidjele i stvari “See Who I Am“, “Aquarius” i “It’s The Fear“, makar moram još jednom naglasiti da ostale pjesme ni po čemu ne zaostaju za ovima. ‘Lyricsi’ su također odlični, tako da ne mogu prigovoriti ni njima.

  “The Silent Force” u svakom slučaju zaslužuje čistu peticu jer mu se ne može naći niti jedna zamjerka. Nećete požaliti ako svoj CD player počastite novim albumom Within Temptationa, a za kraj vas ostavljam s djelićem pjesme “See Who I Am”: “Fear of the unknown clouds our hearts today“.

  Muziku podržava