Within Temptation: Futurističko viđenje svijeta

  504

  Within Temptation

  Resist

  Datum izdanja: 01.02.2019.

  Izdavač: Vertigo/Spinefarm

  Žanr: Symphonic Metal

  Naša ocjena:

  Nakon pet godina čekanja, nizozemski metal bend Within Temptation, predvođen sjajnom Sharon del Adel, odlučio je izbaciti sedmi studijski album pod nazivom “Resist“. Singlovi koje su izbacili ove i prošle godine predstavili su nam novi zvuk albuma kojim će se ovaj članak baviti. I sama del Adel je priopćila kako je ovaj album inspiriran pop glazbom, pa većina slušatelja i starijih fanova slušanju ovog albuma pristupa s vrlo niskim očekivanjima, ali ne i ja, jer “popularno“ ne mora nužno značiti i loše.

  Na albumu su gostovali mnogi glazbenici; Jacob Shaddix (Papa Roach) na prvom singlu zvanom “The Reckoning”, Anders Fridén (In Flames) je bio dodatan začin pjesmi “Raise Your Banner” i Jasper Steverlinck (Arid) kao vokalni gost na skladbi “Firelight” koja je bila treći singl ovog albuma.

  Muziku podržava

  Album kao cjelina predstavlja nam neki novi i do sada nepoznati svijet kojim se Within Temptation više bavi – temama vezanima uz politiku i tehnologiju. Ovaj futuristički album na neki je način bend približio fanovima mnogih sci-fi oblika umjetnosti i to ponajprije naslovnicom albuma, ali isto tako i glazbom.

  Za razliku od prethodnih albuma, u kojima se većinom miješaju elementi simfonijskog, gotičkog i power metala (a u prvom albumu i doom metala), ovaj album je žanrovski više raznolik, a po zvuku zvuči popularnije i modernije od prijašnjih albuma. Uz simfoniju, dodane su primjese hard i pop rocka, pa se vidi veliki zaokret  u liričkom, vokalnom i instrumentalnom smislu.

  Ako obratimo pažnju na pjesme poput “Mercy Mirror” ili “Mad World”, možemo primjetiti da Within Temptation sada manje zvuči kao power metal, a malo više kao Skillet ili Starset, ali s puno boljim i kvalitetnijim vokalima i tekstovima pjesama. Isto tako slušajući pjesmu “Trophy Hunter” istovremeno možete headbangati i imati naježenu kožu nakon refrena. Uz “Trophy Hunter” i “Raise Your Banner”, jedna od jačih kompozicija ovog albuma je upravo prvi singl “The Reckoning” na kojoj neke vokalne dionice posuđuje Jacoby Shadixx iz Papa Roach. Moderniji zvuk ovog sastava dobro predstavlja i pjesma “Endless War”, a posebno u uši dopiru odlične operne vokalne sposobnosti Sharon Den Adel.

  Možda je za starije fanove ovog simfonijskog benda ovakav zvuk malo previše komercijalan, ali za uspješnost benda mogao bi biti pun pogodak. I dalje može poslužiti kao pozadinska glazba uz igranje neke videoigre kao moralna i adrenalinska podrška. Within Temptation je očito sastav koji je također odlučio proputovati kroz vrijeme i iskusiti čari futurističkog viđenja svijeta.

  Muziku podržava