Guano Apes: “Izazov je prilagoditi se novim mogućnostima glazbene distribucije”

Leonora Bedić
1435

Njemački alter-rockeri Guano Apes, na čelu s pjevačicom hrvatskog podrijetla Sandrom Nasić, uskoro nastupaju na slovenskom Schengenfestu i na Lake Festu u Crnoj Gori.

Publika će na ovim nastupima imati priliku poslušati kako zvuče pjesme s novog, petog studijskog albuma pod nazivom “Offline“.

Osim što su vlasnici hitova “Open Your Eyes“, “Lords Of The Boards“, “You Can’t Stop Me” i “Big In Japan“, mogu se pohvaliti i s uspjehom povratničkog “Bel Air” albuma iz 2011. koji je završio na prvom mjestu službene njemačke top ljestvice.Ususret predstojećim koncertima popričali smo s gitaristom Henningom Rümenappom.Ovo ljeto nastupate na dva nama bliska festivala, što publika ovoga puta može očekivati?
Jako se veselimo nastupiti na tim festivalima s obzirom da uvijek volimo dolaziti na nova mjesta. Priredit ćemo odličan rock ‘show’ na pozornici.S obzirom da ste nakon turneje 2005. godine napravili pauzu od nekoliko godina, kako ste se snašli u promjenama koje su zadesile glazbenu industriju?
Još uvijek je čudno za vidjeti koliko se stvari promijenilo. Izazov je prilagoditi se svim novim mogućnostima glazbene distribucije i stjecanju svojih fanova, ali to također nudi i brojne šanse za nas.

Čime ste se bavili za vrijeme te stanke? Znamo da je Sandra u tom periodu objavila solo album “The Signal” praćen singlom “Fever”
Dennis, Stefan i ja smo objavili album u sklopu svog projekta “iO”. Svi smo razvijali vlastite glazbene ili ostale projekte.

Posljednji album “Offline” objavili ste na proljeće prošle godine. Je li naziv albuma povezan s vašim odsustvom sa scene?

Naziv i neki od tekstova pjesama povezani su s današnjim ‘online’ svijetom informacija i problemima na koje možeš naići kad si neprestano dostupan i na mreži.

Muziku podržava

Nastupili ste samo jednom kod nas i to 2011. na Arena Festu u Puli, kako to da nas niste posjetili više puta? Ipak je Sandra porijeklom iz Hrvatske…
Njezini roditelji su iz Hrvatske. Voljeli bismo dolaziti češće. Nažalost, nije bilo baš puno poziva od strane hrvatskih festivala i organizatora koncerata.

Jeste li upoznati s radom nekog hrvatskog izvođača?
Nažalost ne. Nadoknadit ćemo s nekim novostima kada dođemo tamo.

U kojoj zemlji imate najveću bazu fanova?

Teško je za reći. Mi sebe smatramo europskim bendom. Glazba prelazi sve granice.

Planirate li ovo ljeto doći na odmor u Hrvatsku?

To bi bilo odlično, ali nemamo vremena jer moramo ići odraditi drugi festival nakon nastupa u Sloveniji. Lijepo smo se proveli u Puli nakon našeg posljednjeg nastupa i stvarno smo uživali tamo.

Muziku podržava