Novo ime za stari prokušani recept

  6364

  Pivači KUD-a Cambi

  Ne more mi bit

  Datum izdanja: 28.11.2008.

  Izdavač: Scardona

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Divojčice mlada
  2. Golubice nemoj spati
  3. Murtilica lipo cviće
  4. Da bi udrile sve fortune
  5. Na me pogled tvoj obrati
  6. Htio bi te zaboravit
  7. Rusulica
  8. Otvori mi svoje dvore
  9. Izliči me
  10. Do posljednjeg daha
  11. Dotakni me usnama
  12. Hodaj
  13. Vrime da se pomirin sa svitom
  14. Ne more mi bit

  Ovo je prvi album klape Cambi u novom sastavu nakon raskola iz 2007. Podsjetimo da su se zbog dugogodišnjih nesuglasica podijelili na dva sastava – originalni kaštelanski i ‘odmetnički’ splitski.

  Splićani su bili brži i zaštitili staro ime KUD Cambi a kaštelanski sastav je zbog pravnih razloga bio primoran ime mijenjati u Pivači KUD-a Cambi. Provedeno je pomlađivanje glazbene reprezentacije, prvi tenor postaje dotadašnji član klape Crikvenica Edi Šegota.

  U sastavu, bivšem ili sadašnjem, Cambi je najtrofejnija dalmatinska klapa s 10 Porina, što je vjerojatno rezultat mudrih obrada popularnih uspješnica Gibonnija i Olivera.

  No, na vrijeme su shvatili da ne mogu vječno živjeti na tuđoj slavi i prošle godine na šansoni u Šibeniku nastupili su sa svojom pjesmom “Ne more mi bit” i osvojili nagradu za najbolju interpretaciju, treću nagradu publike i žirija. Pjesma je postala hit i klapaši su pod umjetničkim vodstvom maestra Rajmira Kraljevića snimili svoj osmi album.

  Muziku podržava

  Recept je iskušan – spoj tradicijske glazbe i obrade popularnih hitova. Uz neizostavnog Gibonnija ovaj put na redu je Neno Belan.

  Neki im prigovaraju da su obradama pop-rock hitova isprostituirali klapsku pismu. Možda su zato na ovom albumu veću pažnju posvetili tradicionalnim dalmatinskim pjesmama.

  Izdvajam narodne “Htio bi te zaboraviti” i “Murtilica lipo cviće” u obradi Nikole Buble. Obuhvaćena je i istarska glazba obradom “Rusulice” koja je popularna zahvaljujući Žanu Jakopaču.

  Obradama aktualnih hitova se, istina, ne može ništa prigovoriti. “Do posljednjeg daha” Nene Belana je možda čak popularnija od originala, pokupila je sve važne nagrade na Kaštelanskom điru 2004. pa je valjda zato ‘forsiraju’ i uvrštavaju na svaki drugi izdani album.

  Također ponovo su objavljene “Izliči me” Tedija Spalata i “Otvori mi svoje dvore“, za koju je tekst napisao pjesnik Jakša Fiamengo. Novost su “Dotakni me usnama” Nene Belana i Gibonnijeve “Hodaj” i “Vrime da se pomirim sa svitom“.

  Pohvala ide narodnim pjesmama koje nisu toliko poznate širokoj publici, ali su pažljivo odabrane da mase budu zadovoljene zajedno sa zlobnicima koji negoduju. A što se tiče novih obrada, neka se klapa prostituira koliko god hoće, sve dok dobro zvuči.

  Ali nije potrebno baš na svakom albumu forsirati iste, prokušane hitove. A možda Pivači KUD-a Cambi hoće pokazati da i u novom sastavu besprijekorno izvode stare pjesme? S obzirom da naslovna “Ne more mi bit” konkurira za hit godine, očito nema potrebe za dokazivanjem. Samo da je malo manje repriza.

  Muziku podržava