Cimbule u prvom planu

  2040

  Gordana Evačić

  Sneha

  Datum izdanja: 29.11.2009.

  Izdavač: Scardona

  Žanr: Etno

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Podravina ravna
  2. Raca pluje po Dravi
  3. Ja sem si lice oprala
  4. Sneha
  5. Shuffler Polka
  6. Čula jesam (original)
  7. Svatovski čardaš
  8. Stari čardaš
  9. Trnovec
  10. Čula jesam
  11. Čula jesam (alt.)
  12. Az a szep

  Gordana Evačić, kao što je već uočljivo po prezimenu, supruga je Miroslava Evačića, našeg osebujnog podravskog etno-bluesera. Povezani su oni i glazbom s obzirom da je sjedila iza prepoznatljivog zvuka cimbula, ali i pjevala na suprugovim albumima.

  Došlo je vrijeme objaviti debitantski album koji će se debitantskim zvati samo u enciklopedijama i statistikama.

  U studenome 2007. Miroslav Evačić i njegov Čardaš Blues Band objavili su album “Fulmination” koji je u ključnom elementu bio znatno drugačiji od prethodnika “Čardaš Blues” (2005.) i “Blues reke Drave” (2006.). Nedostajalo je autentičnosti koja je krasila njegovo stvaralaštvo i Evačićev hrabri iskorak – promatran u odnosu na prva ostvarenja – bio je više neuspješan nego uspješan.

  S druge strane, supruga Gordana na sva je tri albuma bila zvijezda vodilja i desna ruka koja je zvukom cimbula i pjevanjem u tradiciji Ladarica pružala tu autentičnost i autohtonost podneblja. Možda je smiona ideja pretpostaviti kako su supružnici Evačić i sami svjesni da su albumom “Fulmination” malo zalutali od do tada čvrsto zacrtane rute i da je “Sneha” pokušaj popravka, odnosno priprema za idući Evačićev album.

  Muziku podržava

  Ravnopravnost je ono potrebno svakoj suradnji pa je tako Miroslav uskočio na Gordanin album: da je potpisan kao njegov, nitko se ne bi trebao pretjerano uvrijediti, jer je album pretežno sastavljen od tradicionalnih podravskih i njima sličnih pjesama s tom razlikom da su cimbule, a ne gitare, pogurane u prvi plan. Sve ostalo što definira zvuk Podravine ostalo je netaknuto.

  Singl “Podravino ravna” obrada je naslovne teme iz serije “Gruntovčani”, a tu je i tradicional “Čula jesam” u tri verzije. Na albumu gostuje i američki spisatelj, novinar i glazbenik John Kruth kao mandolinist u “Raca pluje po Dravi” (Gordana pak gostuje na njegovom projektu TriBeCaStan), dok je bonus “Az a szep” posuđen sa “Čardaš Bluesa” Miroslava Evačića.

  Još se jednom pokazalo da je narodna baština, u rukama i prvenstveno u umovima ljudi koji je doista shvaćaju, neiscrpan izvor inspiracije i glazbene gline koja jedva čeka svoje modeliranje, pa makar ne nudi ništa revolucionarno već je samo podsjetnik da tradicija i dalje postoji.

  Muziku podržava