Dalmatinski jazz + američki R&B = dobitna kombinacija

  1216

  Black Coffee

  Yo Yo

  Datum izdanja: 11.05.2015.

  Izdavač: Scardona

  Žanr: Jazz, Pop, R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Don’t Stop ‘Til You Get Enough
  2. If I Ain’t Got You
  3. Fragile
  4. Killing Me Softly With His Song
  5. Sunny
  6. Yo Yo
  7. Caruso
  8. Higher Ground
  9. E se Domani
  10. You Are So Beautiful
  11. New York State of Mind

  Novi album, 12. po redu, najpoznatijeg dalmatinskog jazz sastava Black Coffee zove se “Yo Yo”. Ovaj put su Black Coffee u proširenom sastavu.

  Uz temeljni dvojac, ritam sekciju koju čine Renato Švorinić i Jadran Dučić Čićo, tu je i Ivan Ivić na klaviru. Na nekoliko pjesama gostuje njihov redovni suradnik, talijanski harmonikaš, Daniele Di Bonaventura, no ključna (relativna) novost je što je u svim pjesmama na vokalu Martine Thomas.Martine je haićanskih korijena, rođena u New Yorku, a već petnaestak godina živi u Hrvatskoj. Pjevanjem se bavila i ranije, a već dulje vrijeme povremeno surađuje s Black Coffee, pa su njene izvedbe već zabilježene na njihovim prethodnim albumima. Međutim, ovo je prvi put da su cijeli album snimili s Martine na vokalu.

  Štoviše, Martine je donijela puno toga sa svoje strane u ovaj projekt. “Yo Yo” je album obrada, a iz izbora pjesama očito je kako je repertoar prilagođen njoj. Veći dio čine obrade američkih R&B klasika u rasponu od Stevieja Wondera, preko Michaela Jackonsa, do Alicie Keys. Instrumentalni trojac Black Coffee je naravno osigurao obradu predložaka u jazz stilu, no u Martininu pjevanju je još uvijek ostalo puno urođenog R&B groovea. Rezultat toga je da je “Yo Yo” vjerojatno najpristupačniji album za najšire ukuse u opusu sastava Black Coffee.

  Muziku podržava

  Martine su odlično snašla u piano baladi Alicie Keys “If I Ain’t Got You“, a stari, mnogo puta obrađeni hit Bobbya Hebba “Sunny” u aranžmanu u kojem je Čićino funky bubnjanje jedina pratnja za Martinin glas kroz veći dio pjesme, zvuči dinamičnije no ikad.

  Pored R&B obrada tu je i Stingova “Fragile“, koja je naravno u startu idealna za pop-jazz crossover. Izvorna melankolična melodija, začinjena Bonaventurinom harmonikom, dobila je lepršaviju latino podlogu. Naslov albumu je dala obrada haićanske narodne pjesme. Talijani su zastupljeni s “E se domani” slavne Mine i “Caruso” Lucia Dalle – potonja je izvedena u francuskom prepjevu. Za kraj, u stilu džezerskog fajrunta, Ivić prati Martine na klaviru dok ona pjeva Billy Joelovu posvetu njenom rodnom gradu “New York State Of Mind”.

  Instrumentalne jazz bravure Švorinića, Dučića, Ivića i Bonaventure, nepatvoreni drski stav i žica za R&B i soul Martine Thomas, te svima poznate pjesme, najvećim dijelom su dobitna kombinacija.

  Muziku podržava