Morso može i zna, čekamo novi album

  1270

  Morso

  Mijenjaš lice

  Datum izdanja: 30.04.2015.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Krede
  2. Sol
  3. Mijenjaš Lice
  4. Lijek
  5. Sami
  6. Zvijer
  7. Guliver
  8. Kao da znam kraj

  Generalno, recikliranje vlastitih pjesama u nedogled je pomalo loš potez, posebno ako iza sebe imaš svega dva albuma poput riječkih Morso.

  Ipak, “Mijenjaš lice” je izdanje vrijedno slušanja.Morso je riječka skupina od koje sam očekivao da bi mogli vrlo brzo poharati Hrvatsku jer njihov zvuk je vrlo moderan, potpuno razumijem ljude koji govore da su hrvatski The Killersi, ali očito je negdje zaštekalo, pa njihov razvoj ide mnogo sporije od (mojih) očekivanja.Nakon dva zanimljiva albuma, pred ljeto su izdali mini album gdje su prearanžirali neke od svojih hitova. Osam pjesama je tu, pa “Mijenjaš lice” pokazuje da se bend može i malo poigravati s drugačijim ritmovima i aranžmanima koji nisu toliko prodorni na prvu, kao u originalnim miksevima.

  Kroz takve različite verzije poznatih pjesama, dobili smo album koji je ogoljeniji, emotivniji, a tek je u par navrata bučan i energičan, kao s pjesmom “Sami” koja datira iz vremena kad su se zvali Tha B Inside (dobro je da su promijenili ime).

  Muziku podržava

  S druge strane, remiksirane verzije poput “Zvijer” zvuči kao najgori trash iz lokalnog diska na našoj obali. Upravo u toj pjesmi je sve prenaglašeno, sve trešti na sve strane, a zapravo poanta pjesme je izgubljena još u prvim tonovima skladbe.

  Uz male uspone i padove ovaj EP je poslužio svrsi, barem onoj svrsi koju isčitavam s naziva albuma. Morso se želio pokazati drugačijim, htio je promijeniti lice u odnosu na onakve kakve ih poznajemo. Uspjeli su u tome, možda ne u cijelosti, ali su pokazali da mogu biti raznolikiji, drugačiji.

  Problem se ipak isčitava jer ovo nije prirodan zvuk benda, pa tako u laganijim pjesmama nema tog jasnog odjeka i radiofonije koja ih tako lijepo krasi, dok u ovim žešćim to je mnogo bolje posloženo (naravno izuzev užasne “Zvijer”), iako bi i s “Guliverom” teško pogodili da se radi o Morsu.

  Sve u svemu, Morso jest bend vrijedan vaše pažnje, a “Mijenjaš lice” je izdanje koje služi da se lakše prebrodi čekanje do novog albuma. Nadam se da razlika između albuma neće biti kao što je bila između prva dva jer Morso može i zna, što su dokazali i ti albumi te ovaj EP u nešto manjoj mjeri.

  Muziku podržava