Minimalistički recital velikog talenta

  2971

  Jeff Buckley

  You And I

  Datum izdanja: 11.03.2016.

  Izdavač: Columbia Records / Dancing Bear

  Žanr: Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Just Like A Woman
  2. Everyday People
  3. Don’t Let The Sun Catch You
  4. Grace
  5. Calling You
  6. Dream Of You And I
  7. The Boy With A Thorn In His Side
  8. Poor Boy Long Way From Home
  9. Night Flight
  10. I Know It’s Over

  Rock and roll je veći od života, a smrt u najboljim godinama nije zapreka da umjetnik prestane objavljivati svoje snimke.

  Bob Marley, Jimi Hendrix, Tupac i Johnny Cash su izdali impozantna umjetnička djela nakon smrti, a njihovom se statusu približava i Jeff Buckley, definitivno najveća rock legenda u vremenu nakon Cobaina. You and I” je kolekcija neizdanog materijala kojeg je snimio 1993., i koji se sastoji uglavnom od obrada poznatih pjesama, što Buckleyevih (dvije su njegove, jedna s albuma “Grace”, a druga je preoblikovana, pod naslovom “You and I” poznata sa “Sketches From My Sweetheart, the Drunk”), što tuđih. Album “You and I” je ljubavno pismo Buckleya svojim uzorima: Bobu Dylanu, Slyu Stoneu, Led Zeppelinima, The Smithsima, Louisu Jordanu, Bukki Whiteu. Instrumentarij je jednostavan: Buckley i gitara kreiraju Odiseju po unutarnjem svijetu, a poznate pjesme su tek osnovne koordinate za Buckleyev ekspresionistički pristup.

  Ovo je pristup ‘fly on the wall’, slušatelj ima priliku čuti i osjetiti Buckleyevu neizbrušenost, nesigurnost i neiskvarenost i dobiva poriv ući u studio i zagrliti tog tako dragog i tako skromnog momka. To je intimistički recital za posebne prigode, bez uljepšavanja i korekcija.

  Muziku podržava

  Na albumu ne doznajemo ništa novo: već prije znamo da je Buckleyu dragi Bog dao talent osobno mu pokucavši na vrata i predavši mu ga iz ruke u ruku. Osim što je imao zastrašujuće fantastičan glas, Buckley ga je znao koristiti, jedino i samo u službi pjesme. Da je ovako nešto izveo na jednom od onih prerazmnoženih talent-showova, za svaku od ovih interpretacija bi pjevači-mentori-članovi žirija pustili suzu i rekli: “Ah“.

  No, treba biti realan i reći da je Buckley ostavio mnogo bolje snimke od ovih, i da ove snimke nisu nešto što će promijeniti optiku čitanja Buckleyevog rada, nit će išta od ovog poremetiti ičiji osobni ‘best of’ Buckleya. Ipak, postoje trenuci kada se čovjek želi maknuti od isfabricirane, preproducirane muzičke svakodnevice i poslušati spontani, emotivni krik iz srca velikog talenta i za takve je momente stvorena ova kolekcija.

  Muziku podržava