Jako dobre izvedbe Shostakovichevih sonata

  818

  Gidon Kremer, Yuri Bashmet, Kremerata Baltica

  Shostakovich: Sonatas op. 134 & 137

  Datum izdanja: 09.10.2006.

  Izdavač: Deutsche Grammophon / Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Violin sonata op. 134 (Andante – Allegretto – Largo)
  2. Viola sonata op. 147. (Moderato – Allegretto – Adagio)

  Deutsche Grammophon razveselio je sve ljubitelje klasične glazbe još jednim izvanrednim ostvarenjem. Ovaj put su to dvije sonate (op. 134 za violinu i op. 147 za violu) Dmitrija Shostakovicha u izvedbi odličnih Gidona Kremera (violina) i Yuria Bashmeta (viola).

  Posebnost ovih dvaju izvedbi je ta da je ulogu glasovira preuzeo orkestar, poznata Kremerata Baltica kojom ravna također Gidon Kremer. Ovakvi aranžmani podijelit će mišljenje slušatelja, pogotovo onih koji ne vole zadiranje u autorov originalan rad, ali bez obzira na to, neosporna je muzička predanost i kvaliteta Kremerate Baltice.

  Ova svjetska premijera orkestrirane verzije Sonate op. 134 za violinu u početku će kod poznavaoca originalne verzije izazvati stalnu komparaciju, ali ne zadugo. Nakon određenog vremena moći će se, vjerujem, u potpunosti posvetiti uživanju u ovom djelu.

  Gidon Kremer je, naravno, majstor ovakve glazbe, definirajući materijal do najsitnijeg detalja.
  Prozračnost i lakoća izvedbe, uz poneke momente koji zvuče poput korala, stvaraju svijet kojem ćete se zasigurno htjeti vratiti.

  Muziku podržava

  Shostakovichevo posljednje djelo, Sonata op. 147 za violu, izaziva manje asocijacija na glasovir iz originala. Gotovo nečujni čelesta-dijelovi ovoj sonati daju posebno zanimljivu boju. Zadnji Adagio stavak je emocionalno iscrpljujuće putovanje koje mračnu atmosferu dodatno potencira gudačima. Ovdje Shostakovih parafrazira i poznati prvi stavak Beethovenove Mjesečeve sonate.

  Ovo su mračna djela koja ipak energičnim folklornim temama iz srednjih Allegretto stavaka ostvaruju kontrast koji ih čini zanimljivijima i pitkijima slušaocima.

  Muziku podržava