Čarobna frula u sjajnim rukama

  3995

  Claudio Abbado

  Mozart: Die Zauberflöte

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Deutsche Grammophon / Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ouvertüre
  2. Der Vogelfänger bin ich ja (Papageno)
  3. Dies Bildnis ist bezaubernd schön (Tamina)
  4. O zittre nicht, mein lieber Soh (Königen der Nacht)
  5. Hm, hm, hm, hm (Papageno, Tamoni, Die drei Damen)
  6. Bei Männern, erlche Liebe fühlen (Pamina, Papageno)
  7. Es lebe Sarastro! Sarastro soll leben (Chor, Pamina, Sarastro)
  8. Ja, stolzer Jüngling, nur hierher (Monostatos, Pamina, Tamino, Chor, Sarastro)
  9. O Isis und Osiris (Sarastro, Chor)
  10. Alles fühlt der Liebe Freuden (Monostatos)
  11. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen (Königen der Nacht)
  12. In diesen heil’gen Hallen (Sarastro)
  13. Ach, ich fühl’s, es ist verschwunden (Pamina)
  14. Oisis und Osiris (Chor)
  15. Ein Mädchen oder Weibchen wünscht Papageno sich (Papageno)
  16. Bald prangt, den Morgen zu verkünden (Die drei Knaben)
  17. Du also bist mein Bräutigam? (Pamina, Die drei Knaben)
  18. Papagena! Papagena! Papagena! Weibchen! Täubchen! (Papageno, Die drei Knaben, Papagena)
  19. Nur stille, stille, stille, stille! (Monostratos, Königen der Nacht, Die drei Knaben)
  20. Die Strahlen der Sonne vertreiben die Nacht (Sarastro, Chor)

  U vremenu kada nije bilo televizije ni elektroničnih medija, mnoge opere su bile istovjetne današnjim telenovelama; gotovo uvijek nemoguća ljubav, brojni zapleti, neizvjesnost, borba dobra i zla i obavezan happy end.

  Čarobna frula je, naravno, puno više od sapunice, ipak su tu upetljani i razni bogovi i sile tame, ali tema je ista. Jedna je od najpopularnijih opera ikada, a za Mozarta, malog ‘čuda od djeteta’ zbilja znaju svi ljudi svijeta.

  O Mozartu se puno pisalo, čak su i snimljeni filmovi prema njegovom liku i djelu jer to doista i zaslužuje. Povodom 250. obljetnice Mozartovog rođenja (rođen je1756. godine), 2006. je proglašena ‘Mozartovom godinom’, u kojoj su održani mnogobrojni koncerti i snimljeni mnogi odlični albumi njegovih skladbi.

  “Čarobna frula” nastala je pred kraj Mozartovog života, u zreloj fazi života, no ipak odiše prozračnim zvukom bezbrižnosti, tako tipičnim za vrckavog Mozarta.

  Muziku podržava

  Kako zvuči kada jedan od najglasovitijih svjetskih dirigenata preuzme partiture u svoje ruke, svjedoči ovo hvalevrijedno izdanje.

  “Claudio Abbado se konzultirao Mozartovim autografom”, navodi booklet albuma, a veliko majstorstvo čuje se u zvuku poznatoga Mahler Chamber Orchestra. Poznato je da Abbado surađuje s mnogim mladim umjetnicima, a tako je bilo i na ovoj izvedbi.

  Mađarska sopranistica Erika Miklósa tumači lik opake Kraljice noći. Poznatu ariju “Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen” pjeva besprijekorno izvodeći teške visine, također i “O zittre nicht, mein lieber Sohn!”. Čula sam mnoge izvedbe te arije, ali ova mi se jako dopada jer je fino, čisto otpjevana i bez vidljivog opterećenja u izvedbi. Također, Kraljica noći je ponekad lirska, a najčešće zvukovno odlučna, ljuta i žestoka. Iako je ovaj album CD, prema boji glasa i dikciji mogu si predočiti njen izraz lica i glumu dok izvodi svoje arije. Vrlo uvjerljivo.

  Ulogu svećenika Sarastra tumači Nijemac, bas René Pape. U svojoj prezentnoj ariji “O Isis und Osiris” toplim dobro postavljenim glasom, mirnim pjevanjem i fraziranjem moli bogove za zaštitu ljubavnog para.

  Duhoviti lik, vrckavi Papageno, Hanno Müller-Brachmann, zaslužan je za dobre rasplete radnje. Zanimljivo je i posebno uočljivo u ariji “Der Vogelfänger bin ich ja”, kako su u orkestru gudači savršeno ujednačeni, a dinamikom i načinom izvođenja točno prate Papagenov lik, karakter i raspoloženje.

  Zaljubljenog princa Tamina tumači tenor Christoph Strehl, i to dosta uvjerljivo.

  Pamina je svakako zapažena uloga sopranistice Dorothee Röschmann. Arija “Ach, ich fühl’s, es ist verschwunden” je sigurno hit albuma. Tužnog je karaktera, ali jako snažna arija, a sopranistica tamnom bojom glasa doista dostojno interpretira za nju, vrlo tužnu situaciju.

  Sjajan je zvuk ove opere, pravi zvuk Mozarta. Lepršavo, prozračno ali i ozbiljno. Nije lako izvoditi teške stvari na način da to zvuči tako jednostavno i lagano. Zbor, tri dame i tri dječaka su malo tmurnije uloge, tumače tužne stvari, ali odličnim zvukom dočaravaju situaciju. U tome je velika čar ovog albuma. Sve zvuči kao velika cjelina: orkestar svojom svirkom podupire pjevače, opisuje zbivanja, prati tekst i raspoloženje likova.

  Ovim odličnim albumom s izabranim brojevima iz opere “Čarobna frula” ne morate biti u kazalištu da biste osjetili atmosferu i ljepotu te opere. Za to su se pobrinuli vrhunski izvođači.

  Muziku podržava