Kubelik – život u glazbi

  1218

  Berliner Philharmoniker, Concertgebouw Orchestra, Wiener Philharmoniker

  Rafael Kubelik - A Portrait

  dvd

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Deutsche Grammophon / Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Symphony no. 38 in D major, K. 504 “Prague” (W.A.Mozart)
  2. Ouverture “Leonore iii”, op. 72a (L.v. Beethoven)
  3. Symphony no. 2 in D major, op. 36 (L.v. Beethoven)
  4. Symphony no. 3 in E flat major, op. 55 ”Eroica” (L.v. Beethoven)
  1. Symphony no. 4 in E flat major “Romantic” (A. Bruckner)
  2. Rehearsal (Bruckner – Symphony no.4)

  Rafael Kubelik (1914.-1996.) bio je čovjek snažnih uvjerenja, neupitnog umjetničkog integriteta, neiscrpne energije i beskrajne karizme. Potpuno posvećen svom radu, prezirao je tzv. ‘stari’ sistem i, za razliku od manje talentiranih, nije imao potrebu potpomagati svoju karijeru agresivnom mašinerijom publiciteta.

  Blagoslovljen briljantnim intelektom i odličnom memorijom, zaslužio je ne samo poštovanje svirača – svojim temeljitim poznavanjem partitura – nego i njihovu ljubav, odbijajući ih maltretirati. Suradnju s njima ostvarivao je prvenstveno kroz dobar humor, toplu osobnost, entuzijazam i umjetničko uvjerenje. Njegov je moto glasio ‘con amore e umore’ (s ljubavlju i dobrom voljom, a širenje dobrog raspoloženja bilo je toliko jako da su su ga svi orkestri s kojima je radio neprestano zvali natrag.

  Ovaj dvostruki DVD simboličnog naziva “A Portrait” sadrži plodove njegovog rada s tri svjetski poznata orkestra: Berlinskom filharmonijom, amsterdamskim Concertgebouw orkestrom te Bečkom filharmonijom.

  Muziku podržava

  Na repertoaru su djela Wolfganga Amadeusa Mozarta (Simfonija br. 38 u D-duru “Prague“), Ludwiga van Beethovena (2. simfonija i 3. simfonija “Eroica“) te “Romantična” simfonija Antona Brucknera.

  Za svoj debi s Bečkom filharmonijom na Salzburškom festivalu 1950. godine Kubelik je u program uvrstio Mozartovu “Prague” simfoniju, koja mu je često služila kao svojevrsna ‘vizit-karta’. To su djelo kasnije zajedno snimili za HMV. Njegov pristup klasičnom stilu je bio nekompliciran i praktičan: “Živući glazbenik mora mrtvu partituru učiniti živom” znao je reći.

  Bruckner je bio skladatelj kojeg je Kubelik veoma cijenio. Njegovu 8. simfoniju uključio je u svoje koncerte s Češkom filharmonijom 1941. godine, a tri godine kasnije na repertoar je dodao i njegovu 4., “Romantičnu” simfoniju. Istu je simfoniju izveo na Salzburškom festivalu 1965. godine s Bečkom filharmonijom.

  Kubelikova veza s amsterdamskim Concertgebouw orkestrom također je započela u ranim pedesetim godinama prošloga stoljeća, a nakon što se s njima pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama, američka kritika ga je naprosto obasipala riječima hvale. Izvedbe Beethovenovih simfonija, koje se nalaze na ovom DVD-u, ostavljaju dojam posezanja prema svjetlu, opisujući prirodnu čovjekovu čežnju za slobodom i srećom.

  Kubelikova prva suradnja s Berlinskom filharmonijom dogodila se 1957. godine, također na Salzburškom festivalu, a četiri godine kasnije predstavio se i u Berlinu koncertima koji su uključivali “Eroicu”.

  Za ovu snimku Beethovenovih remek-djela Kubelik je svirače rasporedio na svoj najdraži način – odvojivši prve i druge violine na svoju lijevu i desnu stranu.

  Osim ovih respektabilnih izvedbi simfonija trojice velikana, DVD sadrži i bonus koji uključuje snimku probe Brucknerove simfonije, kao i dokumentarni film o Kubelikovom životu naziva “Scenes from a Musical Life“. Taj zaista impresivno širok portret snimljen je u vrijeme Kubelikovog imenovanja za dirigenta Metropolitan opere u New Yorku (objavljenog 1971.), mjesta koje je mislio obnašati istodobno s onim minhenskim. Nažalost, nakon samo jedne sezone u Metu (1973/74), Kubelik je dao ostavku.

  Muziku podržava