Igra je zvonka radost

  1641

  Branford Marsalis Quartet

  Metamorphosen

  Datum izdanja: 17.03.2009.

  Izdavač: Marsalis Music / Universal Music

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Return Of The Jitney Man
  2. The Blossom Of Parting
  3. Jabberwocky
  4. Abe Vigoda
  5. Rhythm-A-Ning
  6. Sphere
  7. The Last Goodbye
  8. And Then, He Was Gone
  9. Samo ©

  Poznavateljima jazza prezime Marsalis je nepoznanica otprilike onoliko koliko je nepoznato prezime Jackson poznavateljima popa. Ukratko, dični otac Ellis i četiri sina, Branford, Wynton, Jason i Delfeayo, su jazz muzičari, a najstariji sin Branford se može pohvaliti da je svirao sa Stingom, Milesom Davisom, Dizzyem Gillespiem, Herbiem Hancockom, članovima grupe The Grateful Dead i bio vođa kućnog benda na showu “Tonight With Jay Leno”.

  I naravno, da je snimio mnogo dobre muzike, održao hrpu sjajnih
  koncerata te da predaje na nekoliko jazz akademija. I da prilično dobro
  barata saksofonom, u koji upuhuje zrak već nekoliko desetljeća.

  Metamorphosen” je njegov novi uradak koji je snimio s provjerenim pratećim bendom s kojim svira već deset godina i donosi 9 instrumentalnih skladbi koje zauzimaju sat vremena na nosaču zvuka. Osam je autorskih, a jedna je obrada velikog Theloniusa Monka.

  Zapravo, teško je reći koliko je to Marsalisov solo album, a koliko je u glavnoj ulozi nevjerojatna sviračka kemija i empatija za materijal.

  Muziku podržava

  Bubnjar Jeff “Tain” Watts, basist Eric Revis i pijanist Joey Calderazzo čitaju misli svom šefu, koji im odgovara davanjem ogromne autorske slobode i kao rezultat dobivamo razigranu muziku koja, iako ponekad pati od teških hermetičnih rješenja (za prosječnog slušatelja naviknutog na konvencionalnu strukturu pop pjesme), ima moć preobratiti mrzitelja jazza u njegovog ljubitelja.

  Marsalis je ponosni američki Južnjak, rođen u Louisiani, a to se i čuje – album odiše specifičnom južnjačkom toplinom, kakvu je moguće naći i u drugih južnjačkih glazbenika, kompleksne note se razlijevaju neviđenom lakoćom, a u prvom je planu radost muziciranja.

  “Metamorphosen” je šarolik, iskričav i uzbudljiv (za one koji ne vjeruju da jazz može biti takav) i podjednako dobro zvuče bučnije, ekstrovertiranije stvari, kao i tiše intimnije teme pogodne za slušanje svaki dan iza ponoći. Vjerojatno će na promotivnim koncertima ove skladbe dobiti još više vjetra u leđa na opće zadovoljstvo kvarteta i slušatelja.

  Muziku podržava