Frank Turner: Očekivana folk-pop evolucija

  289

  Frank Turner

  Be More Kind

  Datum izdanja: 04.05.2018.

  Izdavač: Polydor / Universal

  Žanr: Alternative, Folk-Rock, Indie Rock, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  Don’t Worry
  1933
  Little Changes
  Be More Kind
  Make America Great Again
  Going Nowhere
  Brave Face
  There She Is
  21st Century Survival Blues
  Blackout
  Common Ground
  The Lifeboat
  Get It Right

  Punk-rock trubadur Frank Turner sedmim je albumom potvrdio naznake prethodnika i sonički preselio u neke toplije i pozitivnije krajeve u kojima prevladavaju nježnije note, a kupaće mu se uvlače u guzu i to mu ne smeta.

  Iako je Frank kao lik i performer totalni pozitivac, za njegove se uratke često vežu sjeta, tuga i (pre)naglašeni osjećaji. To nerijetko udara pesimističnu naljepnicu na njegovu diskografiju, što ga čini izvođačem koji prvenstveno osvaja singlovima i nastupima, a tek onda albumima. Ovdje se po tom pitanju radi o malom i primjetnom odmaku od formule.

  Muziku podržava

  Iako “Be More Kind” ima svojih akustičnih balada, optimizam je taj koji lupa prvi šamar. Motivi pjesama manje su osobni i izravni nego inače, a više društveni, politički ili jednostavno neodređeni. Tekstovi su uglavnom lagani i inspirativni, na momente simpatični i humoristični, a kao cjelina su pozitivni i nezahtjevni. Turnerov prepoznatljiv stil i sanjarski štih je sveprisutan, samo prizemljeniji i realniji. Neke pjesme diraju više, neke manje, ali nijedna ne zazire u zonu nelagode i nema za posljedicu preduboku kontemplaciju.

  Glazbeno je ovo najsvestranije i najotvorenije što su Frank i The Sleeping Souls napravili. Ima tu svega, od klavijatura, violončela, tube, violine, trube i saksofona, do hrpe pozadinskih vokala i gostiju. Primarni žanr folk-rock postao je vrlo intiman s popom, a smjerovi s kojima flertuje su country, indie, pa i elektronika. S punkom se dečki još drže samo za pinky prst.

  Produkcija je pretenciozna na dobar način – čista, pažljiva i detaljna, kao da je svaka sekunda svake pjesme bila pod povećalom. Svi sjaje individualno i grupno, a svaki instrument i glas tretirani su kao najvažniji. Mene su najviše dojmile zaigrane gitare i živi bubnjevi koji su doživjeli preporod nakon prošlog albuma. Sekvenciranje je dinamično koliko je moglo biti, ali broj sporih stvari prevladava i čini album teškim za višestruka preslušavanja od početka do kraja. Kad bi pak došlo do izrade best of kompilacije, ovdje ima nekoliko instant izbora.

  Komfor zona za Franka Turnera i The Sleeping Soulse više ne postoji.

  Muziku podržava