Drugi dio Adamsove trilogije

  1474

  Ryan Adams & The Cardinals

  Jacksonville City Nights

  Datum izdanja: 26.09.2005.

  Izdavač: Lost Highway / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. A Kiss Before I Go
  2. The End
  3. Hard Way To Fall
  4. Dear John
  5. The Hardest Part
  6. Games
  7. Silver Bullets
  8. Peaceful Valley
  9. September
  10. My Heart Is Broken
  11. Trains
  12. Pa
  13. Withering Heights
  14. Don’t Fall Me Now
  15. Always On My Mind (bonus)

  Nikoga tko imalo prati karijeru Ryana Adamsa, ne bi smjelo iznenaditi izdavanje novog studijskog albuma, samo nekoliko mjeseci poslije vrlo dobrog “Cold Roses“. Naime “Jacksonville City Nights” drugi je album, od tri koliko ih Adams planira objaviti do kraja tekuće nam godine, a poznavajući njega i njegove kvalitete, sigurni smo da je on u stanju, za tako kratko vrijeme, na svijetlo dana ponuditi i veći broj uradaka, da je tko kojim slučajem planirao.

  Radi se o glazbeniku koji je u petoj godini samostalne karijere, evo objavio već sedmi rad, ali istodobno, svaki od njih poseban je na neki svoj način, na svakom od njih je Adams u stanju iznenaditi nekim novitetom, tako da ga se siguran sam još nekoliko godina nećemo zasititi.

  Ryan Adams je jedan od najtalentiranijih glazbenika nove američke generacije. Dodat ćemo i jedan od najzanimljivijih, jer nam njegova hiperprodukcija, suprotno od onoga kako to obično bude kod muzičara koji puno i često snimaju, nudi uglavnom sve (pozitivno gledajući) osim dosade i ponavljanja samoga sebe.

  Muziku podržava

  Naravno i publika zna prepoznati njegove kvalitete i silnu želju za radom, pa tako o Ryanu također možemo pričati kao o trenutno jednom od popularnijih sudionika američke (pa možda i svjetske) glazbene scene.

  Sjetimo se odličnog rock albuma “Rock’n’Roll” iz 2003. godine, pa nedavnog “Cold Roses” – alt-country pjesmarice kojom Adams odaje počast rocku ’70-ih godina, countryju, što dosta sliči onome što su tijekom karijere radili Neil Young ili Grateful Dead, pa lagano dolazimo do najnovijeg rada “Jacksonville City Nights”. Iznenađenjima nikad kraja, pogotovo onima koji Adamsa ne poznaju dovoljno dobro. Novo izdanje je tipičan i čisto country album, kojim se ovaj glazbenik pomalo i vraća korijenima.

  Sadrži petnaest potpuno novih pjesama, zapravo četrnaest novih i jednu obradu. Ta obrada, legendaran Presleyev hit – “Always On My Mind” dolazi kao bonus stvar. Preporučam ju svima kao zbilja dobru pjesmu, jednu od favorita na albumu, koja se ovako u country aranžmanu jedva prepoznaje. Adams i prateći mu bend The Cardinals opet više nego solidno obavljaju posao.

  Općenito, ove ovdje prikazane pjesme kao stvorene su za kasnonoćno cuganje po barovima (kao što je to netko duhovito primjetio). Album otvara dobra “A Kiss Before I Go“, a slijedi ju jedna od najboljih ovdje – “The End“. Isto tako ne možemo, a da ne spomenemo i “Dear John” na kojoj gostuje ljupki glas Norah Jones. Prilično respektabilna kombinacija koja pokazuje da i jedan country autor može djelomice biti dio onoga što zovemo mainstream.

  “Jacksonville City Nights” je miran, osjećajan, country uradak, drugi dio zamišljene ovogodišnje trilogije, čiji zadnji dio treba sa zanimanjem isčekivati, jer tko zna čime će nas Ryan Adams ‘na kraju’ iznenaditi.

  Muziku podržava