Angel Olsen: Dramatičan odraz u ogledalima

  475

  Angel Olsen

  All Mirrors

  Datum izdanja: 04.10.2019.

  Izdavač: Jagjaguwar

  Žanr: indie folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lark
  2. All Mirrors
  3. Too Easy
  4. New Love Cassette
  5. Spring
  6. What It Is
  7. Impasse
  8. Tonight
  9. Summer
  10. Endgame
  11. Chance

  Dvije godine nakon albuma “Phases”, koji su činile obrade i b-strane izišao je peti album Angel Olsen nazvan “All Mirrors”. Dosad je sa svakim albumom suptilno mijenjala zvuk – od čistog folka “Half Way Home” do elektronski prožetog “My Woman” pa sve do aktualnog koji je najkompleksniji i najraznolikiji njezin album dosad. Producent je ovoga albuma John Congleton, kojemu su u snimanju suradnici bili kompozitor soundtracka Ben Babbit, orkestralni aranžer Jherek Bischoff i gudački ansambl od jedanaest članova. Rezultat je toga masivan zvuk nošen gudačkim instrumentima, synthevima i gitarom. Jedanaest pjesama sasvim se razlikuju što se tiče vokalne interpretacije jer je Olsen svoj vokalni registar mijenjala na svakoj pjesmi. Od nježnih balada koje su presijecane visokim lagama i žešćim vokalom pa sve do onih šaputavih i nježnih dobro poznatih Angel Olsen pjesama.

  Album je inspiriran film noirom, s naglaskom na “Sunset Boulevard”, tako da neke pjesme zvuče kao da su iz filmova iz četrdesetih i pedesetih, uz jaku teatralnost, dramatičnost i bogatu zvučnu kulisu koju su donijeli gudački instrumenti. Olsen je izjavila da je ovo trebao biti album sa stavom ljutnje, za razliku od dosadašnjih koji su uglavnom bila melankolična i folk usmjerena izdanja. Stav koji Olsen ima na ovom izdanju doima se kao da se ne trudi svidjeti i ne traži odobravanje. “All Mirrors” je autorefleksivan, intiman i ogoljen album kroz koji se teško prolazi zbog svih zakuljica i turbulencija koje su mu imanentne. U svojim tridesetima i nakon svih loših ljubavnih iskustava, posebice zadnjeg odnosa koji je nazvala razvodom, iako nije bila vjenčana, Olsen je sazrela i sada je odvažnija da ide u teritorije na kojima dosad nije bila. To pokazuje već uvodna “Lark”, koja govori o ljubavnom odnosu, prekidu i načinu suočavanja s prošlošću. Filmski zvuk te izmjena vokalnih registara tvore ringišpil koji traje šest minuta u kojem se izmjenjuju baladični momenti s onim žešćim što prati i vokal koji je u jednom trenutku nježan da bi u sljedećem eksplodirao. Predivno orkestrirana numera i ciljano osmišljena za uvod, “Lark” je jedan od jačih momenata albuma.

  Muziku podržava

  Sljedeća “All Mirrors” govori o promjenama i prolaznosti. Nostalgična i melankolična, dok u isto vrijeme synthevi daju posebnu notu popa i hitoidnosti. I’ve been watchin’ all of my past repeatin’ uvodni je stih koji se može odnositi i na intimni i na glazbeni put. Olsen kao da želi reći da je spremna za novo i uzbudljivo, no u isto vrijeme zrelost je opominje da je ljepota prošla da bi sada došlo nešto stabilnije i vrjednije. “New Love Cassette” inspirirana je Sergeom Gainsbourgom i njegovim albumom “Histoire de Melody Nelson”, “Spring” je još jedna ljubavna numera s retro zvukom i nonšalantnim vokalom, “Tonight” je opet gudački prožeta i lijepo orkestrirana balada, a album zatvara “Chance”, lagana, eterična i nježna numera s vokalom koji podsjeća na Patsy Cline ili jazz dive poput Billie Holiday i Elle Fitzgerald.

  “All Mirrors” velika je promjena za Angel Olsen. Teatralan, raznolik, na momente hermetičan pa opet transparentan, melankoličan, bogata zvuka i kameleonskoga vokala. U planu je i akustično izdanje ovoga albuma pa će biti zanimljivo čuti kako zvuči bez bogatih zvučnih kulisa, produkcije i aranžmana.

   

  Muziku podržava