Angel Olsen: Osobne i glazbene faze

  213

  Angel Olsen

  Phases

  Datum izdanja: 10.11.2017.

  Izdavač: Jagjaguwar

  Žanr: indie folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Fly On Your Wall
  2. Special
  3. Only With You
  4. All Right Now
  5. Sans
  6. Sweet Dreams
  7. California
  8. Tougher Than The Rest
  9. For You
  10. How Many Disasters
  11. May As Well
  12. Endless Road

  Nakon tri hvaljena albuma Angel Olsen ove je godine izdala album neobjavljenih pjesama s turneja, b-strana i obrada te ga nazvala “Phases”. Nije riječ samo o njezinim raznim glazbenim fazama, načinima produkcije i izražavanja jer na ovom je albumu također riječ o raznim osobnim i intimnim fazama i stranama glazbenice. To potvrđuje i naslovnica izdanja koja prikazuje Angel Olsen s različitim izrazima lica, koji otkrivaju (ili skrivaju) emocije i doživljaje. Kako je sama napisala, “Phases” je kao ukradeni dnevnik koji je masovno proizveden, ali ona nema ništa za sakriti. Otkrivanje i raskrinkavanje intimnosti i osobnosti vidljivo je u svakoj pjesmi čije tekstove potpisuje sama glazbenica, osim obrada “For You” Rokyja Ericksona, “Endless Road” Hoyta Axtona i Springsteenove “Tougher Than The Rest”.

  Stilski i zvukom album se ne razlikuje previše od ranijih izdanja, no svakako da je dnevnička i autobiografska forma doprinijela tome da je zvuk topliji, intimniji i više folk, negoli, primjerice “My Woman”. Vokalno je Angel Olsen još dojmljivija jer je osjetna njezina iskrenost, kao i nastojanje da što vjernije izrazi tekst i priču izdanja. Na trenutke se čini kao da je glazbenica toliko bliska slušatelju i kao da se ispovijeda kroz pjesme, kao da žudi da se oslobodi tereta tolikih priča i da ih podijeli s publikom. Dvostruka gesta otvaranja i oslobađanja kroz pjevanje (pričanje) ključna je za “Phases”, tako da je ovo najosobnije izdanje Angel Olsen dosad.

  Muziku podržava

  Tematski su pjesme uglavnom ljubavne, od uvodne “Fly On Your Wall”, koja govori o stvarnosti i opipljivosti ljubavi, preko “Sweet Dreams” u kojoj se glazbenica najviše ogoljuje i zaziva ljubav kao smisao, do “For You” kao otvorenog obraćanja voljenoj osobi.

  U “Sans” Olsen pjeva o osjećaju izgubljenosti tijekom putovanja i potrage za vlastitošću, kao i o ljudima koji su bliski i kad nisu uvijek prisutni.

  Teškoće komunikacije i odnosa uopće “How Many Disasters” prikazuje ne samo tekstom (How many, disasters will it take to make you smile, Haven’t seen you laughing at yourself in quite a while, People that you love that never learn how to speak with, Sometimes what you don’t gain, it’s another kind of gift), nego i vokalnom interpretacijom.

  Obrada Springsteenove “Tougher Than The Rest” poseban je moment albuma. Olsen je uspjela učiniti pjesmu minimalističkom, intimnom i potresnom u svojoj ogoljenosti. Bez ikakvoga kopiranja, apoteoze ili karikiranja, u folk aranžmanu ova pjesma djeluje posve prirodno i prisno izričaju glazbenice.

  “Endless Road”, s njezinim klasičnim toposom ceste, izgubljenosti, pronađenosti i putovanja, u akustičnom aranžmanu s dirljivim i pomalo prkosno-očajničkim vokalom, pokazuje koliko je Angel Olsen iskrena glazbenica sa stavom i svojom pričom. Stihovi Hoyta Axtona sasvim su prikladni za zatvaranje izdanja: Oh, but I’ll keep travelling on, Keep looking at the dawn, Till I can lay this lonesome body down, And when that day has come, I nevermore will roam, And every road I see will lead me home. Neka ovo putovanje dugo traje i donese još divnih glazbenih putopisa.

  Muziku podržava