Nakon 27 godina postojanja, Sum 41 jučer su najavili raspuštanje, u izjavi na svojim društvenim mrežama. No prije konačnog raspusta, izdat će još jedan album i odraditi nadolazeću turneju u sklopu koje nastupaju i kod nas, na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Razlog raspuštanja nisu naveli.

“Sum 41 će se rasformirati. Završit ćemo sve naše trenutne nadolazeće datume turneje ove godine, i veselimo se izdavanju našeg posljednjeg albuma ‘Heaven :x: Hell’, zajedno s posljednjom svjetskom turnejom koju ćemo proslaviti. Detalji bit će objavljeni čim ih budemo imali”, napisao je bend u objavi. “Za sada, veselimo se što ćemo vidjeti sve vas na turneji i uzbuđeni smo što će budućnost donijeti svakome od nas.”

Muziku podržava

Bend, koji trenutno čine frontmen Deryck Whibley, Dave Baksh, Jason McCaslin, Tom Thacker i Frank Zummo, započeo je kao NOFX cover bend 1996. Od originalne postave, koja se tijekom godina mijenjala, ostao je samo Whibley.

Grupa je 1999. potpisala ugovor s Island Recordsom i sljedeće godine objavila svoj debi EP, “Half Hour of Power”. Njihov debitantski album, “All Killer No Filler”, objavljen je u svibnju 2001. i sadržavao je hitove kao što su “Fat Lip”, “Motivation” i “In Too Deep”. Album je dobio platinastu nakladu u SAD-u i Velikoj Britaniji, te trostruku platinastu nakladu u Kanadi.

Sum 41 je tako postao dio pop-punk vala koji je uključivao Blink-182, Simple Plan, Good Charlotte i Avril Lavigne, a vijest o ovoj odluci benda navela je fanove da proglase kraj jedne ere. Dok su mnogi punkeri prezirali Sum 41 i druge grupe poput njih, fanovi pop-punka nostalgično se prisjećaju vremena kad je isti bio na vrhuncu te njegovu glazbu proglasili “soundtrackom njihove mladosti”. Nostalgiji pridonosi i to što je glazba benda bila dio soundtracka u popularnim filmovima iz ranih 2000-ih, među kojima su “Spider-Man”, “Dude, Where’s My Car?” i “Bring It On”.

Za novi album još nema određenog datuma izlaska, ali Deryck Whibley je prošle godine za Rolling Stone rekao da se radi o dvostrukom albumu s korijenima u pop punku i metalu.

Kako sada stoji, završni nastup Sum 41 održat će se na When We Were Young festivalu ovog listopada.

0 Shares
Muziku podržava