Radiohead je svoj debitantski singl “Creep” objavio na današnji dan prije 28 godina – 21. rujna 1992. godine. Singl je najavio njihov debitantski studijski album Pablo Honey koji je izašao godinu nakon. Rock himna za outsajdere i čudake postigla je najveći uspjeh od svih Radioheadovih pjesama, na alternativnoj i mainstream glazbenoj sceni. Koja je priča iza “Creep”?

Pjesma koja je objavljena 1992. i 1993.

Radiohead je pjesmu po prvi put objavio još 1992. no tada nije postigla zamijećeni uspjeh. Ponovno je objavljena godinu dana kasnije kada je postala pravi hit.

Čime je “Creep” inspirirana?

Muziku podržava

Pjesmu je napisao Thom Yorke dok je studirao na Sveučilištu Exeter u drugoj polovici osamdesetih. Prema riječima gitarista Jonnyja Greenwooda, pjesmu je nadahnula djevojka koju je Thom pratio  i koja je, igrom slučaja, bila i na koncertu Radioheada.

Značenje pjesme

Pjesma govori o alkoholiziranom muškarcu koji neprestano prati ženu na koju je fiksiran. Ipak, nema dovoljno samopouzdanja da se suoči s njom.

Nakon što mu je postavljeno pitanje o značenju pjesme Yorke je odgovorio: “Nailazim na poteškoćem s bivanjem muškarcem u devedesetima … Svaki čovjek koji ima razvijenu svijest o suprotnom spolu imao bi problem. Afirmirati se kao muževan muškarac a da ne izgledaš kao da sviraš u hard-rock bendu vrlo je teško za učiniti… Naša glazba nije ženstvena, ali nije ni brutalna u svojoj aroganciji. To je nešto što vječno pokušavam ostvariti: potvrditi seksualnu ličnost, a istovremeno ju negirati. ”

Jonny Greenwood je izjavio rekao da je pjesma zapravo sretna te da govori o poznavanju samoga sebe.

Scott Walker ili Radiohead?

Dok je bend u studiju pod budnim okom producenata radio na albumu izveli su “Creep”, za koju je Yorke u šali tada rekao da je pjesma Scotta Walkera (britanskog kantautora, frontmena trija The Walker Brothers). Iako je producent u tom trenutku bio uvjeren da je Creep zaista pjesma Scotta Walkera, on je svejedno želio da je izvedu. Nakon što su objasnili da je to njihova autorska pjesma, snimili su je u studiju kao singl.

Tužba zbog plagiranja

Radiohead je tužen zbog kopiranja melodije i napredovanja akorda pjesme The Holliesa, “The Air That I Breathe” iz 1972. Bend je priznao da su ‘posudili’ elemente iz pjesme, zbog čega su tuženi za dio dobiti od pjesme. Posljedično je bend morao podijeliti autorska prava s Albertom Hammondom i Mikeom Hazlewoodom iz The Holliesa.

Cenzura

U svrhu radijskog emitiranja stih “so fucking special” cenzuriran je i zamijenjen sa “so very special”. Bend se prvotno nije složio s cenzurom: brinuli su se da cenzura znači da su prodane duše, ali na kraju su zaključili da je to ipak prihvatljivo, prateći primjer njihovih idola Sonic Youtha koji učinili istu stvar. Ipak, Jonny Greenwood primijetio je da britanski tisak “nije bio impresioniran tim potezom”.

Creep ili Crap?

Kad je popularnost filma “Creep” naglo porasla, Radiohead je se – kako to često biva s budućim otrcanim hitovima – zasitio. Ubrzo im se pjesma ‘popela na vrh glave’, zbog čega su je privatno počeli nazivati “Crap”.

Jonnyjev tajni adut

Urbana legenda kaže da je Jonny Greenwood, nimalo zadovoljan jednostavnošću pjesme dodao svoje poznate predrefrenske gitarske rifove kao čin sabotaže. Pouzdanija priča kaže da su producenti Sean Slade i Paul Q. Kolderie jednog dana čuli kako netko improvizira jazz melodije na klaviru; nakon što su otkrili da je Jonny krivac, odmah su ga nagovorili da zaključi “Creep” nekim apstraktnim, otrcanim rock-klavirom. Jonny je oduševljeno pristao.

0 Shares
Muziku podržava